Koliko često treba mijenjati posteljinu, kuhinjske krpe, ručnike… naizgled su nevažne sitnice o kojima valja voditi računa.

Često mijenjanje ručnika, posteljine, stoljnjaka ili kuhinjskih krpa znači i puna košara prljavog rublja. Ipak, čistoća je pola zdravlja pa se nekih pravila doista treba držati, jer osiguravaju, bolju mikroklimu u domu, sprečavaju razvoj bakterija ili gljivica ili neugodnih mirisa. A i u domu ostavljaju dojam čistoće i ugodne i mirisne atmosfere.

Mijenjanje ručnika

Podrazumijeva se da svaki ukućan ima u kupaonici svoj set ručnika – za ruke, tijelo i lice. Trebalo bi ih mijenjati svakih 3-4 dana. Ukoliko se namoče, zahvaljujući, primejrice, nespretnosti s tušem treba ih mijenjati i češće. Mokri ručnik treba odmah i osušiti, jer će se prostorijom širiti vrlo neugodan miris vlage.

Gostima, posebno onima koji dođu na nekoliko dana treba ponuditi njihove ručnike. Ako u stanu imate posebni sanitarni čvor za goste, vodite računa da čist ručnik za ruke imaju i oni koji su samo svratili na večeru.

Kupaonske tepihe treba oprati svakih 10-ak dana. Vrijedi to i za kupaonske ogrtače ili kućne haljine.

Mijenjanje kuhinjskih krpa

Kuhinjska krpa sinonim je čistoće u kuhinji. Sve ovisi o frekvenciji u kuhinji, no ako ste u kuhinji čest gost, trebalo bi ih mijenjati svaki drugi dan. Nove kuhinjske krpe su krute. Da bi se tome doskočilo.

Dobar trik je nove kuhinjske krpe ostaviti preko noći u hladnoj vodi u koju se doda 2-3 žlice soli. savjet, odvojite krpe koje se koriste za brisanje posuđa i one koje se koriste za brisanje ruku. Mokru krpu uvijek osušite i nikad je ne ostavljajte zgužvanu na radnom pultu.

Mijenjanje posteljine

Posteljinu treba mijenjati minimalno svakih dva tjedna. Ako ste alergični, preporuka je mijenjanje svakih tjedan dana. Isto postupite i ako se pretjerano znojite ili se u vaš krevet slobodno ušeću i vaši kućni ljubimci.Posteljinu na kojoj se pojavi bilo koja vrsta mrlja treba odmah promijeniti. jastuke, deke i poplune dobro je oprati svakih 3-4 mjeseca.

Mijenjanje stoljnjaka

Na stolu treba uvijek imati čist stolnjak. Pri tome valja razdvojiti one koji su dio estetskog dekora i one koje koristimo za jelo. Ti stolnjaci često stradaju od mrllja od umaka,. vina, voća, prolivenog soka ili mlijeka.

Pravilo je da se mrlje tretiraju odmah kako bi se mogle kvalitetno ukloniti. Stolnjak za jelo možemo zaštiti vrlo dekorativni ili veselim podlošcima ili podmetačima za jelo koji se lako čiste vlažnim kuhinjskim papirom.

Mijenjanje spužvica

Spužvice kojima peremo posuđe ili s njima brišemo radnu plohu, mogu biti pravi izvor nečistoća i bakterija i zapravo ih treba mijenjati – često. No, sve to opet ovisi o tome koliko ih često koristite. Da bi bili sigurni kako nisu izvor nečistoće, dovoljno ih je dezinficirati u mikrovalki. Potopite ih u bijeli vinski ocat ili limunsku kiselinu i stavite u mikrovalku na 2-3 minute.

Odgovori