Čestitamo! Otvarate novu stranicu u životu! U gomili stvari koje treba spakirati i beskrajnom popisu obaveza koje još treba odraditi prije selidbe, nemojte si nadodati i nepotrebni stres. Donosimo vam 15 savjeta kako da si olakšate život!

  • Isplanirajte redoslijed pakiranja i lokacije gdje ćete smjestiti stvari. Osigurajte se s markerima, vrećicama, samoljepivim naljepnicama, izolir trakom i – strpljenjem.
  • Prije useljenja očistite i dezinficirajte stan u koji useljavate.
  • Hladnjak odmrznite nekoliko dana prije i isključite na dan selidbe. Suzdržite se od kupovanja nove hrane barem tjedan dana prije, a postojeću hranu u međuvremenu pojedite.
  • Na bočne stranice kutija markerom velikim slovima napišite što se unutra nalazi, je li lomljivo i soba u koju staviti tu kutiju.
  • Ako imate djecu, iskoristite njihove plišane igračke tako da amortiziraju druge lomljive stvari, komade namještaja ili staklena zrcala. Na taj način bit će zaštićeni u vožnji automobilom. Zrcala možete dodatno osigurati s pik trakom i dekama. Deke će ublažiti udarce, a pik traka skupiti možebitno slomljene komadiće zrcala.
  • Velike su šanse da se nećete odmah baciti na raspakiravanje svih kutija, stoga pripremite jednu prozirnu kutiju s potrepštinama koje koristite svakodnevno. Sadržaj naravno ovisi o vašim navikama, a naš savjet su spremiti dokumente, kozmetiku, lijekove, osnovne deterdžente za čišćenje i krpu, prvu pomoć, oštar nož te punjače za mobitel i laptop.
  • Izdvojite vrijeme i odredite koje su usluge u starom stanu na vaše ime; plin, voda, struja, Internet, telefon, televizija. Nazovite ih pravodobno i obavijestite s kojim danom više nećete koristiti njihove usluge. Tko zna, možda vam bezbolno ponude istu uslugu na drugoj lokaciji.
  • Kućna kina, računala, routeri i ostala bijela tehnika dolaze s posebnim rasporedom. Mobitelom pofotkajte redoslijed priključaka da poslije ne razbijate glavu.
  • Pakiranje tanjura i čaša delikatan je posao i zahtjeva dobru pripremu. Za pojedinačno pakiranje čaša iskoristite čiste čarape, a između tanjura stavite majice, papirnate tanjure ili novinski papir. Kartonske kutije vam, ako ih lijepo zamolite, mogu dati i lokalni dućani mješovite robe.
  • Tekuće predmete (šamponi, ulje, mlijeko itd.) zavežite u vrećicu s patent zatvaračem ili dobro zatvorite. Prekrijte otvore s vrećicom i zatim stavite čep. Osim toga, vrećice s patent zatvaračem korisne su i za mnoge druge predmete, poput šarafa, špangica, matica i rezervnih dijelova.
  • Prije nego neki predmet bacite ili sačuvate, zapitajte se ova pitanja: Da li sam ga koristio u zadnjih godinu, dvije? Predstavlja li mi pozitivnu i nezamjenjivu sentimentalnu vezanost? Koristi li mi u svakodnevnom životu? Da li mi je vrijednost predmeta veća od prostora koji zauzima ili vrijednosti koju bih za nju mogao dobiti ako ju prodam? Internet je prepun stranica na kojima se s par klikova možete riješiti neželjenih i suvišnih predmeta; Njuškalo, MojeKrpice, Facebook Marketplace… Razmislite također o donaciji i recycling/upcycling opcijama. Stare krpe i neupotrebljive deke savršen su poklon azilima za napuštene životinje.
  • Uštedite na prostoru; deke, poplune i zimsku odjeću smjestite u vakuum vreće.
  • Prevezite teške knjige u kovčegu s kotačićima i spasite svoja leđa.
  • Ako izlazite iz unajmljenog stana, sitne rupe i nepravilnosti na zidu popravite s tvrdim sapunom. Razliku malo tko može vidjeti golim okom.
  • Ako teški posao ipak niste prepustili profesionalnoj ekipi za selidbe, financijski i vremenski najisplativije vam je unajmiti kombi na jedan dan u ORYX Rent a caru. Okupite prijatelje i zamolite ih da vam jedan vikend pomognu. To će ujedno biti odlična prilika da se podružite, napričate i prisjetite zajedničkih uspomena. Trošak je mala sitnica; par pizza, roštilj i vrećica sokova, a ako im još i date prednost pri kupnji vašeg neželjenog namještaja i odjeće, koji bi prijatelj odbio?

Pakiranje nije velika znanost, ali uz ove „tips & tricks“ i vi možete postati kralj ili kraljica pakiranja! Bez obzira imali mjesec dana ili dva dana, uz naše savjete se možete bezbolno spakirati i započeti nov život.

Odgovori