Vrtni namještaj, roštilji, bazeni i sjedeće garniture – štogod imate, sklono je atmosferskim utjecajima. Jesen je idealno vrijeme da ih pospremite i zaštitite od padalina i niskih temperatura. Uz naše savjete to možete napraviti bez pol’ muke!

Vrtni namještaj

Bez obzira radi li se o metalnom, drvenom, plastičnom ili namještaju od ratana ili bambusa, zaštitite ga prije zime i niskih temperatura. Ako garniture dolaze uz jastuke za sjedenje, po potrebi ih operite, dobro osušite (predlažemo u sušilici), a ako ste ih u mogućnosti vakuumski spremiti u vreće, do sljedeće zime će biti zaštićeno i od vlage, i od nametnika. Nikako ih ne ostavljajte vani, već ih spremite negdje na suho.

Stolice, klupe i stolove možete očistiti vrtnim crijevom, visokotlačnim čistačem ili običnom kantom tople vode sa spužvicom i odgovarajućim sredstvom za čišćenje.

Ne škodi potrošiti 30-ak sekundi više da pročitate koje je sredstvo namijenjeno kojem materijalu. Vaš namještaj će vam i biti zahvalan.

Imajte na umu da vrtni namještaj ne smijete čistiti abrazivnim sredstvima jer ćete ga oštetiti, pa radije birajte nježnija sredstva namijenjena pojedinim površinama.

Ne škodi potrošiti 30-ak sekundi više da pročitate koje je sredstvo namijenjeno kojem materijalu. Vaš namještaj će vam i biti zahvalan.

Drveni namještaj ili namještaj od ratana ili bambusa, možete premazati posebnim sredstvom za zaštitu drva i ispolirati voskom. Tako ćete mu osvježiti izgled i produljiti vijek trajanja. Ako namještaj ostavljate vani, prekrijte ga najlonom ili drugim nepropusnim materijalom, i osigurajte da sa svih strana ne može ući voda. Sunce, kiša, snijeg i vjetar s vremenom ostavljaju trag na namještaju, pa ovaj korak nikako nemojte preskočiti.

Roštilj

Ako zidani roštilj ili vrtni kamin nećete koristiti preko zime, ostatke pepela i pečenja očistite metlom ili žičanom četkom. Masne dijelove tretirajte sredstvom za čišćenje masnoća. U tu svrhu možete koristiti i ocat – pošpricajte masnu površinu mješavinom alkoholnog octa i vode u omjeru 1:1 i nakon desetak minuta očistite spužvom ili četkicom. Metalne rešetke se najlakše čiste pjenom za odstranjivanje masnoće. Nemojte zaboraviti rukavice! Mobilni roštilj sklonite u podrum ili garažu, i po potrebi možete iznijeti van i koristiti.

Vrtno bilje

Prije prvog mraza, sve osjetljive i mobilne biljke preselite na toplo prozračno mjesto. Vrtne biljke, a pogotovo one mlade i osjetljive poput grmova i voćki zaštitite od smrzavanja omatanjem u jutenu vreću. Mladice ruža i manjih biljaka poklopite staklenim ili plastičnim bocama.

Stepenice, staze i ograde

Najčešća prljavština na stepenicama, stazama i ogradama su plijesan i mahovina. Očistite ih vrtnim crijevom, visokotlačnim čistačem, čistačem na paru, ili metalnom četkom. Da spriječite pucanje drveta ili hrđanje metala, drvenu ili željeznu ogradu možete tretirati zaštitnim premazom. Ako u dvorištu imate lišća koje se nakupilo u kutevima, metlu i grablje u ruke i svo lišće odložite u biootpad ili njime prekrijte povrtnjak.

Odgovori