Nakon čestih jakih olujnih nevremena kojih smo svjedoci u zadnje vrijeme, mnogim su brodicama oštećeni trupovi. Takva plovila izlaze na tržište uoči nautičke sezone i treba biti oprezan ako se kupuje polovan brod da se za masne pare ne kupi mačak u vreći. Nije bit u tome da te brodice više nisu za upotrebu, nego da li su znalački popravljene po svim zakonima struke. To nije samo pitanje sigurnosti, već i transparentnosti koja će pomoći zainteresiranom kupcu da točno zna što kupuje i pregovara po fer cijeni.

Stoga nudimo osam savjeta kako bi pomogli uočiti brod koji je možda bio teško oštećen i eventualno potopljen u olujnom nevremenu, a prodavatelj to krije od kupca:

1. Tražite povijest broda. Teža oštećenja koja su dovela do djelomičnog ili potpunog potapanja broda moraju biti evidentirana. Potražite nedavne praznine u vlasništvu broda, što može značiti da je već dugo na prodaji ili popravku.

2. Pregledajte najnovije popravke trupa. Posebno na starijim brodovima, odgovarajući gelcoat je vrlo teško uskladiti sa starom bojom. Neusklađene boje oko popravljenog područja često odaju kupcu zatajeno oštećenje i mogu signalizirati da ispod gelcoata nema ničeg više od punila, umjesto pravilnog popravka sa staklenim vlaknima.

3. Potražite nove popravke ili punilo na spoju trupa i palube. Brodovi koji udare u gat tijekom oluje često na tom mjestu pretrpe oštećenja.

4. Dokazi o potonuću. Provjerite ima li korozije na unutarnjoj željezariji, poput hrđe na svim šarkama, kvakama i vodilicama ladica. Možda ćete moći uočiti unutarnju vodenu liniju unutar ormarića ili u prostoru koji je skriven iza strukture interijera.

5. Korozija na električnom sustavu. Korozija na električnim predmetima poput svjetiljka, utičnica i stražnjoj strani ploče s prekidačima i osiguračima može značiti da je brod nedavno potonuo. Ima li brod potpuno novu elektroniku? Zašto?

6. Potražite dokaze o velikim popravcima na interijeru. Svježa boja ili novi gelcoat na unutarnjoj strani trupa i strojarnici obično su očigledni. Potpuno novi jastuci, madraci i zavjese također mogu biti upozorenje da se nešto desilo.

7. Potražite svježu boju na motoru. S njom se može pokriti vanjska hrđa, kao i unutarnja oštećenja.

8. Pitajte prodavatelja. U Hrvatskoj je prodavatelj dužan otkriti je li brod bio ozbiljno oštećen ako ga pitate. Ako prodavatelj zamuckuje i ne djeluje iskreno, nastavite pažljivo prepoznavati znakove koji odaju stvarno stanje broda.

Izvor: BoatUS