Ono čega se zimi najviše bojimo je da auto neće upaliti ujutro. Problemi koji se događaju za niskih temperatura često znaju biti ozbiljni i skupi, a da bismo ih izbjegli valja poštivati neka pravila.

Naprimjer, kvalitetna briga i održavanje akumulatora smanjit će mogućnost zakazivanja onda kada se tomu najmanje nadamo. Redovnim održavanjem i provjerom stanja akumulatora izbjegavamo neželjene probleme i dodatne troškove. Prije svega, njegovo stanje provjeravajte profesionalnom dijagnostičkom opremom kod ovlaštenih majstora. Ta usluga nije skupa, a negdje je to moguće obaviti i besplatno.

održavanje akumulatora

Nakon toga valja samo pravilno održavati akumulator. Svakih nekoliko dana očistite vanjske dijelove i njegove polove antistatičnom tkaninom. Ona će spriječiti neželjena električna pražnjenja koja nastaju pri doticaju prljavštine s polovima. Problem protoka električne energije mogu stvarati oštećene stezaljke. Njih također valja s vremena na vrijeme očistiti finim brusnim papirom te nakon čišćenja dijelove premazati vazelinom.

Ako vozilo ne koristimo svakodnevno, povremeno treba odvrnuti kapice na akumulatoru i provjeriti razinu elektrolita pa prema potrebi nadopuniti destiliranom vodom.

Treba zategnuti i stezaljke koje se vremenom olabave. Ako pak automobil rijetko koristite, izvadite akumulator i odložite ga na suho i toplo mjesto gdje je mogućnost samopražnjenja svedena na minimum.

Odgovori