Prometne su nesreće, nažalost, sastavni dio cestovnog prometa, a ako se to dogodi bitno je znati pravovremeno reagirati.

Prvo i osnovno pravilo je da u takvoj situaciji ostanete maksimalno smireni jer panika će vam uvelike otežati situaciju u kojoj se nalazite. Ako je riječ o manjoj prometnoj nesreći, u kojoj nema unesrećenih već je riječ o samo manjoj materijalnoj šteti, važno je što prije maknuti vozila s ceste nakon čega treba ispuniti Europsko izvješće o nezgodi.

postupak u slučaju prometne nesreće

S druge strane, ako se radi o nesreći nešto većih razmjera bitno je provjeriti zdravstveno stanje svih unesrećenih. Valja pripaziti na to je li osoba pri svijesti. Ako je, obavezno je pozivanje broja 112, hitne pomoći i policije, po potrebi i vatrogasaca, a zatim i označavanje mjesta nesreće. Međutim, što ako je osoba bez svijesti, u tom slučaju nećete čekati dolazak stručnjaka već ćete početi s pružanjem prve pomoći u namjeri da osobi spasite život.
Nikako se nemojte u to upuštati, ako ste svjesni da niste sigurni u svoje znanje nego radije se obratite drugim ljudima oko sebe jer nastradaloj osobi možda život ovisi o tome. U tome će vam pomoći kutijica s prvom pomoći koja mora biti dio svakog automobila.

postupak prometna nesreća

Nakon što ste provjerili sve unesrećene te im na adekvatan način pomogli, na svim je vozilima bitno, ako je moguće, upaliti sva četiri pokazivača smjera, postaviti signalni trokut minimalno 50 metara od mjesta nesreće te mirno dočekati policiju i druge hitne službe.

Fotografirajte mjesto nesreće kako bi se znale sve činjenice pomakne li drugi vozač svoje vozilo.

Odgovori