Kako upaliti auto uz kleme za akumulator?

Noćna mora većine vlasnika automobila počinje kada on ujutro ne želi upaliti. Stoga valja znati kako jednostavno upaliti auto na takozvane kleme za akumulator. Iako na prvu zvuči jednostavno i nije baš, pa ako se zanemare neka uputstva može doći do iskrenja, a čak postoji opasnost i od strujnog udara. Prvo što vam treba je naravno, drugi auto s ispravnim akumulatorom koji ćete parkirati ispred vašeg kako bi bili sigurni da vam kablovi neće biti prenategnuti. Važno je znati da crnu klemu valja spojiti na negativan pol čiji je simbol minus, a crvenu na pozitivan pol koji je označen znakom plus. Obratite pažnju da štipaljke kablova prvo spojite na prazan akumulator, a zatim na onaj koji će vam pomoći da vozilo upali.

Nakon što ste sve ispravno povezali i uvjerili ste se da ne postoji opasnost od iskrenja ili strujnog udara pokušajte upaliti auto. Ako niste uspjeli iz prve, upalite motor drugoga automobila da se njegov akumulator ne bi ispraznio. Nakon što ste automobil upalili skidanje kleme za akumulator odvija se obrnutim redoslijedom. Prvo se uklanja crni kabel sa svog, a zatim i s drugog auta. Na isti način učinite i s crvenim. Kad ste upalili auto, bilo bi dobro da ga idućih dvadeset minuta vozite pri nešto većem broju okretaja da se što prije ponovo napuni.

auto kleme

Ako nemate kleme za akumulator pri ruci, pokušajte upaliti na guranje. Nije moguće upaliti aute s automatskim mjenjačem, a bilo bi dobro znati i ima li motor zupčasti remen ili lanac. Ako je u pitanju ovo drugo jednostavno ćete ga upaliti, no modeli s zupčastim bi se mogli oštetiti. Ovo ćete lako izvesti ako ste na nizbrdici, ali i ako ste na ravnom a imate nekog tko je voljan vas pogurati. Mjenjač stavite u drugu brzinu i pritisnite kvačilo da omogućite kretanje automobila. Nakon što ste postigli neku brzinu naglo pustite kvačilo i dodajte gas, a zatim se odvezite do obližnjeg mehaničara da provjerite u čemu je problem.

Odgovori