Personalizirane registarske tablice za auto više nisu rijetkost jer njihova cijena i nije tako visoka, a postupak izdavanja je jednostavan. Sve što treba napraviti je podnijeti zahtjev u stanici za tehnički pregled i ako ga odobre, platiti 2.000 kuna, što je jako jeftino u usporedbi s prijašnjim godinama kad ste za istu uslugu trebali platiti čak 6.700 kuna!

Klasična tablica stajat će vas 278 kuna, i to ona s unaprijed odabranom kombinacijom brojki i slova. Uvjet je da već ne postoji registracija koju ste odabrali i da MUP odobri zahtjev. Izrada traje oko 30 dana, a nije potrebno čekati da vam dođe vrijeme za registraciju. Zahtjev možete podnijeti u bilo kojem trenutku. Tablice za auto se naručuju prilikom registracije automobila, a sve je uređeno člancima 18., 19. i 20. Pravilnika o registraciji i označavanju vozila. Pravo korištenja tablica po zahtjevu je pet godina, a nakon toga vlasnik mora platiti naknadu želi li ih zadržati. Oznaka mora imati najmanje tri, a najviše sedam brojki ili slova uključujući i strana slova (X, W, Y). Zato nije moguće koristiti slova iz naše abecede – Đ, Č, Ć, Š i Ž.

Iako su, primjerice, naljepnice s nazivom države striktno propisane, registarske tablice za auto nisu. Razlozi za odbijanje mogu bi protuustavni, uvredljivi ili neetični zahtjevi. No, u Hrvatskoj ne postoji popis zabranjenih pojmova, već službena osoba koja primi zahtjev procjenjuje okolnosti i odlučuje je li zahtjev prikladan. Ako vas odbiju, imate naravno i pravo žalbe. U Njemačkoj i Austriji, primjerice, postoji čitav niz zabrana koje se, primjerice, odnose na Hitlera, njegov rođendan ili nacistički pokret. U Engleskoj također zabranjuju neke kombinacije za registarske pločice, ali oni ipak nemaju problema s nacizmom. Englezi su poznati kao humorističan narod pa često traže pločice tipa PU15SSY ili DR12UNK no, to im baš i ne prolazi.

Pravo korištenja tablica po zahtjevu je pet godina, a nakon toga vlasnik mora platiti naknadu želi li ih zadržati. Oznaka mora imati najmanje tri, a najviše sedam brojki ili slova uključujući i strana slova (X, W, Y). Zato nije moguće koristiti slova iz naše abecede – Đ, Č, Ć, Š i Ž.

Ljeti se u Hrvatskoj, kad dođu turisti vide svakojake duhovite oznake (neke kombinacije slova doduše samo na hrvatskom zvuče zabavno) dok su domaće registracije najčešće osobna imena, imena tvrtki ili kombinacije rođendana i inicijala. Često komentirana bila je registracija dame koja je (srećom živi u Zagrebu) stavila oznaku ZG-ODNA, a pojavila se i muška verzija istog natpisa, dok je jedan Slovenac na svoj je Seat nezadovoljno stavio registraciju BMWX5.

Pogledajte neke od smiješnih registarskih pločica!

tablice za auto tablice za auto tablice za auto tablice za auto tablice za auto tablice za auto tablice za auto tablice za auto tablice za auto tablice za auto tablice za auto tablice za auto tablice za auto tablice za auto personalizirane tablice za auto