Nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, sve više ljudi ugovara osiguranje imovine. Budući da se Hrvatska, uz Grčku, Tursku, Sjevernu Makedoniju i Italiju, nalazi na tektonski najrizičnijem području u Europi, dobro je ugovoriti osiguranje imovine kod provjerenih partnera. Cijene paketa osiguranja nisu visoke, isplata šteta je najčešće brza, a miran san je neprocjenjiv. Koliko košta, gdje se možete osigurati, što sve možete osigurati? Donosimo vam sve odgovore na jednom mjestu.

1. Zašto osiguranje imovine?

Život u vlastitoj kući ili stanu za sobom nosi i niz obaveza. U situacijama kad se dogode požari, poplave i druge nezgode, dovoljno je samo par minuta da ono što mukotrpno gradite godinama u potpunosti nestane. Već za iznos manji od 40-ak kuna mjesečno možete osigurati svoju imovinu.

2. Što se sve može osigurati?

Osim nekretnine u kojoj živite, mogu se osigurati:

– poslovni prostori

– kuće, vikendice i apartmani

– skladišta s robom (uključujući i robu)

– garaže, pomoćne građevine, ljetne kuhinje, nadstrešnice i sl.

– bicikli, sustavi za grijanje, namještaj, nakit, solarni paneli, bazeni

– kućni ljubimci u slučaju troškova liječenja

Novost je i mogućnost ugovaranja kućne asistencije kojom vam razne kućne intervencije odrađuju provjereni majstori, te medicinske asistencije. U ovoj smo se regiji susreli s potresima, poplavama, požarima i bujicama koje su uzrokovale milijunske štete na imovini građana i tvrtki. Mnoge tvrtke i poduzetnici nisu dovoljno informirani o mogućnostima koje nude osiguravajuća društva, i misle da je godišnji trošak puno veći nego što on uistinu jest.

osiguranje imovine - vodic

3. Od čega se sve mogu osigurati?

Ugovaranjem paketa osiguranja većina osiguranja vas može osigurati od sljedećih nepogoda:

– požara

– direktnog i/ili indirektnog udara munje

– oluje i tuče

– izljeva oborinskih voda ili puknuća cijevi u kućanstvu

– udara vlastitog ili nepoznatog motornog vozila

loma stakla

– provale, obične krađe, razbojstva i vandalizma

– privatne odgovornosti

– pada letjelice, pritiska snijega, snježne lavine, poplave, potresa, visoke vode ili bujice, klizanja tla, pada ili udara stijenja i kamenja, odgovornosti iz posjeda, osiguranja gostiju od nezgode, osiguranja članova kućanstva od nezgode, osiguranja odgovornosti iznajmljivača

loma stakla mobilnog telefona

4. Što se u Hrvatskoj najviše osigurava?

Marina Samardžić direktorica je distribucije osiguranja u ORYX Zastupanju u osiguranju, a kao razlog niskog stupnja svijesti građana i pravnih osoba vidi, između ostaloga, i u tome što ljudima tek nedavno dolazi svijest da im njihovo vlasništvo donosi obveze i prava.

Nastupi li elementarna nepogoda, vlasnici police osiguranja imovine imaju jednu brigu manje. Na našim prostorima uobičajeno je da se okrećemo državi tražeći pomoć. To nije realno niti održivo, vlasnici trebaju znati da uz sve prednosti imanja nekretnine dolaze i obveze i prava. Stambene zgrade se od zagrebačkog i petrinjskog potresa sve više osiguravaju i protiv potresa. Povećava se svijest o odgovornosti te primjećujemo porast broja premija osiguranja.

Do svibnja 2021. godine osiguravajuće kuće isplatile su ukupno preko 415 milijuna kuna na ime naknade šteta od potresa. Prosječna isplaćena šteta od potresa u 2020. godini iznosila je 33.328 kuna. Prijava šteta jednostavnija je i brža nego ikad prije.

U usporedbi s ostalim zemljama Europe, za osnovno osiguranje imovine prosječna premija po stanovniku EU iznosi 174 eura, dok je u Hrvatskoj premija samo 51 euro po stanovniku.

5. Kako i kod koga ugovoriti osiguranje?

ORYX Zastupanje u osiguranju djeluje u sklopu Zubak Grupe, vodeće domaće grupacije u prodaji i održavanju motornih vozila, s više od 40 godina iskustva na tržištu. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, stalnom praćenju potreba tržišta i težnji za vrhunskom kvalitetom u radu, razvili su se u renomiranu agenciju za zastupanje u osiguranju uz vodeće osiguravajuće kuće u Hrvatskoj kao što su Adriatic osiguranje, Agram life osiguranje, Allianz osiguranje, Croatia osiguranje, Euroherc osiguranje, Grawe osiguranje, HOK osiguranje, Uniqa osiguranje i Wiener osiguranje.