Ako vam je potrebna sanacija krovišta ili izgradnja novog krova, znajte da se radi o dugoročnoj investiciji koja bi trebala osigurati uštedu i funkcionalnost, te prvenstveno uliti sigurnost stanarima i ukućanima. Kvalitetna priprema, odabir materijala te stručan nadzor najvažniji su faktor koji morate uzeti u obzir. Također znajte što vam točno treba – to može biti sanacija krova, sanacija krovišta ili potpuna rekonstrukcija krova.

Sanacija krovišta, sanacija krova, rekonstrukcija krova – Znajte razlike!

Sanacija krova obuhvaća sve radove na djelomičnom ili potpunom obnavljanju cijelog krova ili osnovnih dijelova krova.

Sanacija krovišta je izraz koji se često koristi u proširenom kontekstu, a zapravo se odnosi na djelomične popravke ili cjelovite obnove drvene nosive konstrukcije krova, što znači samo konstruktivne ili nosive dijelove krova, bez crijepova, žljebova i ostalih vanjskih elemenata. Osnovni razlozi za sanaciju krovišta su poboljšanje postojeće nosive konstrukcije krova u statičkom smislu.

Rekonstrukcija krova, za razliku od sanacije, podrazumijeva i radove na promjeni izgleda krova, bilo kao sastavni dio radova na cijeloj građevini ili samo na krovu. Za rekonstrukciju krova je obično potrebna građevinska dozvola, te izračun ili kontrola statičkih karakteristika građevine. Uz već navedene razloge za sanaciju krova, razlog da se izvede rekonstrukcija krova može biti i estetske prirode ili s ciljem stvaranja dodatnog stambenog prostora u potkrovlju.

Kada je potrebna sanacija krova?

Stara, dotrajala i brzinski zakrpana krovišta više nisu opcija nikome, a pogotovo ljudima koji tamo trebaju živjeti. Osim kozmetičke adaptacije potkrovlja, znajte kada je potrebno sanirati ili rekonstruirati krovište. Da biste prepoznali znakove oštećenja, pregledajte krovište za vrijeme ili neposredno nakon trajanja ekstremnih uvjeta kao što su kiša, snijeg ili potres. Tražite prve upozoravajuće znakove oštećenja. To bi bile, primjerice, mrlje od vode ili otpadanje boje, što su relativno male štete nastale prekomjernim djelovanjem vode koja deformira krov. No voda će, kada jednom nađe put, samo nastaviti uzrokovati veću štetu. Obratite posebnu pozornost na mjesta na kojima se krov spaja s vanjskim zidovima. Također, unutrašnji zidovi i strop polako će bubriti pod utjecajem vode, a s vremenom će početi otpadati žbuka.

sanacija krovista - sanacija krova

Jesu li grede u dobrom stanju?

S obzirom da je drvena građa podložna propadanju uslijed raznih utjecaja (vlaga, truljenje, insekti, potresi i sl.), često je potrebno izvršiti određene intervencije na postojećoj krovnoj konstrukciji kao što su zamjene ili pojačanja greda, zaštitni premazi i sl. U određenim slučajevima, s obzirom na stanje krovišta, nemojte se bojati donijeti odluku o zamjeni svih postojećih greda i rogova, tj. cijelog drvenog krovišta. Konzultirajte statičara koji vam mora dati stručni savjet i predložiti adekvatno rješenje.

Muči vas vlaga u domu? Ovi trikovi će vam pomoći

Stan u potkrovlju? Zašto ne!

Želite li prenamijeniti tavanski prostor u stambeni prostor, ali je visina krova na mjestima preniska, a temperaturna razlika je velika, raspitajte se o kompletnoj rekonstrukciji krova. Bez obzira na to želite li ugraditi tzv. „kućice“ ili smanjiti cjelokupni kut nagiba krova, posavjetujte se s profesionalcima koji će vam na temelju kvadrature kuće dati stručan savjet. Za razliku od običnog, ventilirani krov omogućava strujanje zraka po cijeloj površini ispod pokrova, odnosno između pokrovnog materijala i sekundarnog krova. Sekundarni krov je zapravo vodonepropusni sloj ispod pokrovnog materijala, a u praksi su to razne ljepenke na bazi bitumena ili samonosive folije.

Toplinska izolacija, ukoliko se radi o potkrovnom stambenom prostoru, izvodi se odmah ispod pokrova. Prvo se postavlja vodonepropusna i paropropusna folija, jer ne želite skupljanje vlage i kondenzaciju koja bi vam ubrzo učinila veću štetu od eventualne uštede na materijalu. Zatim između rogova krova postavljate kamenu vunu (što deblji sloj, to veći stupanj izolacije), a na kraju se stavlja parna brana. Donju stranu krovne konstrukcije završite po želji, gips kartonskim pločama (tzv. „knauf“) ili drvenom oblogom (lamperija, OSB ploče i sl.).

sanacija krovista - rekonstrukcija krova

 

U troškovnik gradnje ili adaptacije obavezno uključite i izolaciju