Trenutačno je ponuda nekretnina koje traže novog vlasnika u Hrvatskoj premašila impresivnu brojku od 40 tisuća, a zanimljivo je da je glavna zamjerka potencijalnih kupaca, ako nije riječ o novogradnji, neodržavanost i zapuštenost nekretnina koje se prodaju.

Uglavnom je riječ o sitnicama koje je lako ukloniti pravodobnom reakcijom no, nažalost, većina ne reagira na prve znakove propadanja. Ako i ne namjeravate prodavati svoj trenutačni dom, bilo bi dobro svake godine provesti deset ključnih mjera koje će ga održati u “dobroj formi”.

Uglavnom je riječ o zahvatima koje možete odraditi sami, a samo ćete za neke trebati stručnu pomoć koja će vam, budete li se redovito pridržavali pravila, ispasti mnogo jeftinija nego da majstore pozivate samo u situacijama “kad gori pod petama”. Proljeće je sa svojim lijepim i duljim danima idealno za većinu ovih servisnih radova koji će vašem domu osigurati svježinu i očuvanost. Takvo stanje oduševit će kupce, a i vama će životni prostor biti puno ugodniji.

1. Osvježite boju na zidovima

Kompletno ličenje svih prostorija u pravilu nije potrebno svake godine. No dobro bi bilo svakog proljeća osvježiti prostore koji su najprometniji, poput hodnika na kojima se odmah vide tragovi prljavštine i istrošenosti. Ako niste vješti u bojenju, obojite ih perivom bojom. Držat će i do dvije godine, a zidovi će izgledati kao da su svježe obojeni.

2. Održavanje parketa

Parkete treba polirati svake godine. Na taj način drvo se štiti od mogućnih nametnika, smanjuje mu se potrošnja i, u konačnici, izgleda atraktivnije.

3. Ne zaboravite na stolariju

Neovisno o vrsti stolarije koju imate, i njoj je potrebno redovito održavanje. Dakako, pritom se ne misli na pranje prozora, nego na sanaciju mogućih mehaničkih kvarova, osvježavanje boje (posebice se to odnosi na drvene dijelove koji reagiraju na vremenske uvjete) i izmjeru količine energije koju propuštaju.

4. Željezo ne trpi zanemarivanje

Željezni namještaj i/ili ograda mogu izgledati vrlo efektno, no zbog svoje neotpornosti na vanjske utjecaje svake godine zahtijevaju preventivne mjere poput prebojavanja zaštitnim slojem ili, u radikalnijim slučajevima, skidanja stare boje i nanošenja nove.

5. I vanjska keramika zahtijeva obnovu

Imate li terasu ili balkon, nakon zime i prije iznošenja namještaja provjerite u kakvom stanju je pod (i eventualno zidovi). Jedan sloj boje na zidovima godišnje učinit će da izgledaju svježe i blistavo. Keramiku detaljno pregledajte, zamijenite oštećene pločice i sve operite uz pomoć miniwasha.

6. Okućnica je itekako bitna

I najljepša i najmodernija kuća gubit će i na cijeni i na dojmu ako je okućnica koja je okružuje zapuštena. Većinu radova oko kuće možete obaviti sami. Potrudite se da je trava pokošena, da se dvorište ne pretvara u šikaru, a pokojom egzotičnom biljkom udahnut ćete i dašak ekskluzivnosti.

7. Servis bojlera, dimnjaka, provjera radijatora

Zaključenjem sezone grijanja većina pogrešno misli da više ne treba misliti na sustave koji im održavaju dom toplim. Upravo je kraj sezone izvrsno vrijeme za servis bojlera (bilo plinskih bilo električnih), za skidanje nataloženog kamenca, provjeravanje protočnosti cijevi i ozračivanje radijatora. Svakako bi po završetku sezone grijanja bilo pametno očistiti i dimnjak. U jesen će vas tako čekati samo minimalna tehnička provjera, a svi potencijalni kvarovi bit će uklonjeni na vrijeme.

8. Obnovite policu osiguranja

Danas je moguće osigurati gotovo sve i to po prilično povoljnim cijenama. Stručnjaci koji se bave osiguranjima ističu da je upravo osiguranje doma pametna investicija. Jednom godišnje uplatite policu (plativo u ratama) i sigurni ste da će vam sva moguća šteta u domu biti nadoknađena. Lakše se spava s tom spoznajom.

9. Provjerite uređaje i instalacije

Neispravni uređaji, osim što u pravilu troše više energije (i živaca), mogu biti i opasni. Jednom godišnje bilo bi dobro povjeriti stručnjacima da pregledaju sve uređaje i električne instalacije te uklone eventualne kvarove na koje naiđu. Najčešće nezgode u domovima u Hrvatskoj upravo su prouzročene neispravnim instalacijama.

10. Odstranjivanje prljavštine na fasadi i olucima

Vanjski izgled, naravno, odaje prvi dojam. Fasada je pokazatelj održavanosti nekretnine. Danas na tržištu postoje visokokvalitetne boje koje je jednostavno nanijeti i koje moju biti ekspresno osvježenje ako oštećenja i prljavština ne zahtijevaju stručnu ruku. Ako su oštećenja velika, posao svakako prepustite profesionalcima.

Odgovori