Ključno je smanjiti potrošnju energije, neovisno o načinu na koji ćemo to postići.

Dolaskom hladnijih mjeseci većina građana suočava se s novim udarom na kućni budžet – računima za grijanje. Ovisno o kvadraturi, načinu grijanja, energentu, izolaciji…, nekome su računi veći, nekome manji, no svi bismo željeli da su još niži. Uz ove jednostavne i korisne savjete i vi ćete moći utjecati na visinu računa.

Dakako, neki od načina uštede koje vam donosimo zahtijevaju početnu investiciju, kao što je primjerice dobra izolacija, no za druge je dovoljno malo vašeg angažmana i promišljanja. Valja uzeti u obzir da se troškovi bitno razlikuju ovisno o tome živite li u kući, manjoj ili većoj zgradi, o tome na koji način imate riješen sustav grijanja, koliko su stare instalacije i, dakako, koji energent pogoni zagrijavanje vašeg doma.

Također, broj članova kućanstva i broj prostorija koje grijete bitan su faktor pri formiranju računa. Sve to valja uzeti u obzir prije prvog koraka, a taj je optimiziranjepotrošnje.Drugim riječima, neovisno o energentu kojim se koristite, bitno je racionalno upravljati toplinom. Činjenica je da nam je nekretninski fond na državnoj razini star, loše izoliran i da, prema posljednjim procjenama, rasipamo oko 40 posto toplinske energije. Da, doslovno grijemo parkove. Stoga racionalnije upravljajte energijom, rezultat će biti niži računi.

1. Rolete čine bitnu razliku – spuštajte ih!

U zimskom razdoblju noću spuštajte rolete i navlačite zavjese kako biste smanjili gubitak topline. Rolete mogu smanjiti gubitak topline i za 10%. Kutije za rolete potencijalna su mjesta za velike gubitke topline, pa ih je potrebno izolirati. Ako vam se radijator nalazi ispod prozora, pobrinite se da nije prekriven zavjesama ili zaklonjen nekim većim komadom namještaja jer će mu u suprotnom trebati više vremena da kvalitetno zagrije cijelu prostoriju.

2. Mala investicija, korak do znatne uštede

Ako postoje pukotine između prozora i zida kroz koje prolazi zrak (posebno ako imate dotrajalu drvenu stolariju) i u kući postaje hladnije, zatvorite ih odgovarajućim materijalima (npr. PU pjena). Investicijom od 40 kn godišnje možete na grijanju uštedjeti i do 400 kn.

3. Potrebno je odzračivanje radijatora

Redovito čistite ventilatore i filtre u napama te vanjske otvore. Zbog zaprljanosti filtara ili začepljenja vanjskih otvora zrak teže prolazi pa dolazi do povećane potrošnje energije. Iz istog razloga treba redovito odzračivati radijatore i cijelu instalaciju kako biste izbacili nakupljen zrak i omogućili optimalan rad grijaćim tijelima, neovisno o kojem je sustavu centralnog grijanja riječ.

4. Koristite se termostatima

Previsoke temperature zraka u prostorijama ne snizujte otvaranjem prozora jer tako rasipate energiju. Obični radijatorski ventili pomažu ručno regulirati temperaturu u prostoru, a termostatski radijatorski ventili pomažu automatski regulirati temperaturu u prostorijama. Prilagodite ih svojim potrebama i ne povisujte temperaturu.

5. S temperaturama ne valja pretjerivati

Preporučljive temperature koje održavaju ugodnu toplinu, a pritom ne rasipaju energiju jesu: hodnik 14-17°C, spavaća soba 17°C, kuhinja 17-21°C, radna soba 17-21°C, dnevni boravak 20-23°C, kupaonica 23°C. Tijekom dana kada nikoga nema kod kuće neka temperatura bude 16°C, a za vrijeme zimskog godišnjeg odmora 10°C. Ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo 1°C, godišnje možete uštedjeti približno 5% energije za grijanje.

6. Prilagodite garderobu godišnjem dobu

Ako otvarate prozor na dulje vrijeme, isključite sustav grijanja ili hlađenja. Prilagodite garderobu godišnjem dobu kako prostor ne biste dodatno grijali radi postizanja osjećaja ugode. Ako i usred zime po kući hodate u kratkim rukavima – griješite. Smanjite grijanje i obucite džemper. Zdravije i je, a i jeftinije!

7. Fizički spriječite gubljenje topline

U sobama i prostorijama koje ne koristite redovito zatvorite radijatore i ventilaciju, a vrata zagrijavanih prostorija zatvarajte, vrata oblijepite spužvastim trakama ili montirajte trake od plastike ili metala koje će sprečavati gubitak topline. Dobro rješenje su i krpeni podmetači za vrata koji će sprečavati da topli zrak izlazi iz grijane prostorije.

8. Budite inovativni i štedite energiju

Ako se aluminijska folija (ili ljetni štitnici za stakla automobila) postave u prostor između radijatora i zida, toplina će se isijavati u sobu i manje gubiti kroz zidove. U ROZP-u kažu i kako će se postavljanjem police između prozora i radijatora toplina usmjeriti prema sredini sobe, a manje gubiti. S istim ciljem postoje “ljetne” i “zimske” zavjese jer zimske omogućavaju da toplina kola sobom, a ne da se zadržava uz prozor i gubi u okoliš.

9. Smanjite kamenac na minimum

Redovito čistite kamenac s grijača u bojleru. Kamenac sprečava prijelaz topline s grijača na vodu, pri čemu se troši više energije za zagrijavanje iste količine vode. Moderni električni bojleri imaju ugrađene „suhe“ grijače kojima je uklonjen problem stvaranja kamenca. Zbog taloženja kamenca u toplovodnim cijevima, a koji se izlučuje na temperaturi većoj od 60°C, vodu u sustavu nije preporučljivo zagrijavati više od te temperature.

10. Za one s ložištem – dimnjak je jako bitan

Dimnjak na vrhu krova mora biti visok najmanje 30 cm, a na plohi ili ravnom krovu 150 cm. Ako priključujete novo trošilo, dimnjak obvezno treba pregledati jer je karakteristika ložišta bitno izmijenjena. Savjet za one s ložištem jest da dimnjak mora imati skupljalište čađe koje je najmanje 30 cm ispod priključka ložišta, a pristup mora biti slobodan.

Odgovori