Evo jednostavnog načina kako ćete si olakšati održavanje vašeg stambenog prostora. Odaberite jednu ili dvije loše navike u čišćenju u jednom tjednu i pokušajte ju ispraviti. Uskoro ćete imati čišći dom i više slobodnog vremena za stvari u kojima uživate!

1. Nagomilavate papire
Čak i uz internet bankarstvo, još uvijek vam na radnom stolu stoji hrpa papira i računa? Uz to se lako gomilaju i časopisi, novine, školski radovi i projekti. Odaberite mjesto blizu ulaza za poštu, novine i papir, te nabavite drobilicu ili kantu za recikliranje papira. Jednom tjedno razvrstajte ih i bacite. Ostavite samo važne papire poput dokaza za isplatu poreza i sl. Časopise donirajte umirovljeničkom domu ili susjedi koja voli čitati.

2. Ostavljate vlažne ručnike nabacane, a zavjesu za tuširanje skupljenu
Ako želite provesti manje vremena uklanjajući plijesan s kupaonskih površina ne ostavljajte zavjesu za tuš skupljenu i vlažne ručnike u nabacane na pod. Kad se prosuše moći ćete ih još koristiti.

3. Koristite previše proizvoda za čišćenje
Mislite li da ćete uz više deterdženta sve očistiti brže i lakše? E, pa tome nije baš tako. Upotreba previše sredstva za čišćenje ili deterdženta za pranje rublja može nanijeti više štete nego koristi. Ako se višak tih sredstava ne ispere u potpunosti, ostaci postaju magnet od prljavštinu. Zato pročitajte upute i uvijek koristite preporučenu količinu ili čak malo manje. Onako samo trošite vrijeme i novac na više deterdženta i vodu da biste ga isprali.


4. Čistite s ‘prljavim’ alatima
Ako vaša perilica ima miris zbog ostataka deterdženta, odjeća će vam smrdjeti. Ako je vrećica usisavača puna, nećete moći dobro usisati. Prljava krpa za pod, raznijet će prljavštinu i bakterije. Dovoljno? Odvojite zato vrijeme za temeljno čišćenje svog pribora za čišćenje nakon svake uporabe tako da ga u potpunosti ispraznite ili operete u vrućoj vodi i dodate dezinfekcijsko sredstvo. Povremeno u upotrebu ubacite novu krpu za pranje.

5. Upotrebljavate jednu maramicu za cijelu kupaonicu
Dezinfekcijske maramice za jednokratnu upotrebu izvrsne su za brzo brisanje umivaonika u kupaonici. Ali ona ne sadrži dovoljno dezinficijensa za čišćenje cijele kupaonice. Kad dođete do WC-a, dezinfekcijska svojstva su nestala i tako jednostavno širite bakterije s jedne površine na drugu. Da bi bile djelotvorne, maramice trebaju sadržavati dovoljno vlage, tako da površina, nakon brisanja, ostaje vlažna najmanje četiri minute.

6. Ostavljate prljavo suđe u sudoperu
Koliko vam vremena treba da stavite tih par tanjura u perilicu posuđa umjesto u sudoper? Kako u sudoperu ne biste radili uzgajalište bakterija, naučite sve ukućane da posuđe stave u perilicu ili ga odmah operu.


7. Hodate u cipelama po kući
Ako svaki put skinete cipele, poštedjet ćete se usisavanja. Stavite klupicu ili stolac blizu ulaznih vrata kako biste se prisilili da ih skinete svaki put kad uđete u kuću.

8. Pogrešno skladištite proizvode za čišćenje
Ako trošite previše vremena na traženje odgovarajućih sredstava za čišćenje, određena sredstva koja vam trebaju za to područje pohranite blizu tog mjesta. Sredstva za čišćenje kupaonice možete staviti u malu plastičnu košaru i staviti na policu ili ispod umivaonika.

9. Skladištenje ostataka u hladnjaku
Ako znate da ostatke nitko neće pojesti, tu hranu odmah bacite. Nepravilno uskladištena hrana postaje raj za rast plijesni i bakterija, pa će se čišćenje hladnjaka pretvoriti u zahtjevniji zadatak nego to u pravilu jest.

10. Ostavljate nepospremljen krevet
Čak i ako je ostatak spavaće sobe uredan i čist, nepospremljen krevet dat će dojam neurednosti. Pravljenje kreveta svako jutro je navika koja će vam pomoći u organizaciji ostatka sobe, ali i predstojećeg dana.

11. Ne čitate upute
Jeste li ikad morali ponovo čistiti pločice jer sredstvo nije uopće djelovalo? Većina sredstava za pranje ne djeluje odmah i treba im malo vremena da sastojci razgrade prljavštinu. Bolje utrošite 30 sekundi čitajući upute kako biste izbjegli još 30 minuta dodatnog posla.

12. Koristite agresivna sredstava za čišćenje
Baš kao što upotreba previše sredstva za čišćenje može biti loša navika, korištenje previše agresivnih sredstava također je loša ideja. Ne samo da možete napraviti štetu već u opasnost možete dovesti zdravlje ukućana i kućnih ljubimaca. Izbjeljivač je, primjerice, dobro dezinfekcijsko sredstvo, ali nije dobro sredstvo za uklanjanje prljavštine, a njegove pare mogu biti otrovne. Uvijek koristite što najnježnija sredstva za čišćenje.

20 recepata za proljetno čišćenje bez štetnih kemikalija

13. Prašinu brišete na kraju
Uštedite si vrijeme brišući prašinu prije usisavanja. Sobu treba očistiti odozgo tako da prašina sleti na pod pa ju potom treba – usisajte. Za skupljanje uvijek koristite čistu krpu jer ćete ju u protivnom samo raznijeti na drugo mjesto.

14. Ne dovršavate čišćenje
Ako izvadite dasku za glačanje, ne zaustavljajte se dok sve ne napravite. Ako imate samo 15 minuta za čišćenje, počnite s uklanjanjem nereda i stavljanjem predmeta na njihovo pravo mjesto.

15. Čekate toliko dugo da se morate upustiti u – generalno čišćenje
Odlagati čišćenje i čekati da vam se nakupi toliko toga odjednom nije pametna ideja. Iako se većina nas odbija suočiti s katastrofom i izbjegavamo čistiti što je duže moguće, zapamtite da ako vi i vaša obitelj svaki dan malo počistite, spremite sve na svoje mjesto, ispraznite perilicu posuđa, te usisate jednu ili dvije prostorije, tada čišćenje cijele kuće neće biti toliko naporno.