Globalne vremenske promjene su tu, no kako promjena počinje u nama, tako i nešto možemo kao pojedinci napraviti kako bismo pomogli planeti Zemlji.

Evo 16 lako primjenjivih savjeta koje možete učiniti danas, sutra ili ovog vikenda kako biste svoj dom učinili ekološki prihvatljivijim mjestom.

Zamijenite obične žarulje s LED žaruljama

zamjena_svjetiljki
Zaputite se u odjel prodavaonice gdje se prodaju LED žarulje. Malo su skuplje, ali ste mirni godinama, toplina vas neće zamarati, a račun za struju još manje!

Koristite više pamučnih krpa, manje papirnatih ručnika
Izrežite stare pamučne majice, ručnike, pidžame i od njih napravite idealne krpe za čišćenje! Uostalom, tako su i naše bake radile – zašto bismo mi davali poseban novac za krpe za čišćenje? Stare čarape idealne su za ona teško dostupna mjesta. Pranje tih krpa je uistinu jednostavno – slobodno ih stavite zajedno u perilicu rublja na najvišu temperaturu!

Očistite zavojnice hladnjaka…
Nabavite dugačku mršavu četku i koristite je za nježno ribanje vlasi i mrlja od zavojnica ispod vašeg hladnjaka. To će vam pomoći da koristite manje energije kako biste vašu hranu ostavili hladnom.

…Ali i filter na vašem sušilu za kosu!
Bonus: Dugačka mršava četka ujedno čisti i prorez u vašem sušilu za kosu. Bit ćete zadivljeni količinom prljavštine koja će iz nje izaći! Sada će sušilo raditi učinkovitije i trošiti manje energije.

Sušite rublje na zraku što je više moguće!
Budimo iskreni, većina rublja nam nije hitno potrebna i možemo se strpiti dan, dva da se osuši na zraku. Za Instagram doživljaj pomaže imati lijep stalak za sušenje, ali posao može obaviti i obični „štrik“ za sušenje. Bonus savjet: grudnjaci i ostalo delikatno donje rublje trajat će duže ako ih pustite da se osuše na zraku.

Second hand kupovina je svuda oko nas!
Sljedeći put kad odlučite nadograditi dnevnu sobu s novim komadom namještaja, skoknite na Njuškalo, lokalne sajmove ili na Facebook Marketplace. Kupovinom ili zamjenom s drugima uštedjet ćete uvelike na namještaju i uređenju. Ne biste vjerovali da većina ljudi zapravo prodaje potpuno nove proizvode, često i u zaštitnoj foliji, za mnogo manje novaca.

Nabavite spužvaste naljepnice za prozore
Stari drveni prozori su cool i vintage, no propuštaju toplinu (ili kako bi to mama rekla, ne „dihtaju“). Slušajte mamu i uložite par kuna u gumena ili spužvasta brtvila uz koja ćete imati i vintage look i manji račun za struju!

Tijekom pranja odjeće koristite hladnu vodu

pranje robe
Neko delikatno rublje i odjevni predmeti zahtijevaju hladno pranje. Topla voda može stvoriti mrlje, a hladna voda će vašu odjeću uglavnom jednako očistiti. Uistinu prljavo rublje koje je u kontaktu s vanjskom okolinom obavezno je prati iznad 40-50°C. Za sve ostalo, slobodno spustite temperaturu!

Zaustavite strujne „vampire“
Začudili biste se koliko uređaja u kući imamo stalno uključeno u struju, i koliko oni pasivno troše. Televizori, punjači za mobitele i laptope, romantične cool lampice… Za sve njih koristite produžne kablove s jedinstvenim prekidačem koji će vam na kraju dana uvelike olakšati gašenje struje, a na kraju mjeseca – plaćanje računa za struju!

Vrijeme je za kućne biljke
Pretvorite dio vašeg proizvedenog CO2 u O2 tako što ćete nabaviti biljke koje ga vole! Fikus ili Dracena biljke su koje se lako održavaju, pomažu okolišu, a vaš će stan izgledati kao da se netko brine o njemu!

Zalijevajte cvijeće kišnicom
Voda u kojoj perete svoje povrće savršena je za zalijevanje cvijeća. Također, voda koja se sakuplja za vrijeme kiše uvijek je dobrodošla biljkama.

Nabavite filter za vodu – i koristite ga!
Nema potrebe za kupovinom velikih plastičnih boca s vodom. U Hrvatskoj je voda iz slavine dobra za piće, no ako je u vašem podneblju ili za vaš ukus pretvrda, uvijek možete kupiti filter za vodu i koristiti ga mjesecima.

U autu uvijek držite nekoliko platnenih vrećica za kupovinu
Svi mi godišnje dobivamo nekoliko desetaka reklamnih platnenih vrećica koje ne koristimo. One su savršene za neočekivane kupovine. Imajte nekoliko torbi u autu, a i u svaki ruksak možete staviti jednu manju. Nećete vjerovati koliko će vam ova mala promjena pomoći u nošenju namirnica, bez da kupujete plastičnu vrećicu.

Reciklirajte, reciklirajte, reciklirajte
Ako u svom stanu unaprijed odredite mjesto za recikliranje stakla, plastike, papira i metala, puno su veće šanse da ćete se toga i držati. U većim gradovima u Hrvatskoj već je organizirano odvojeno prikupljanje otpada, a i u manjim mjestima zeleni otoci primaju sve sekundarne sirovine koje se opet mogu reciklirati.

Kompostirajte

kompostiranje
Bez obzira na kakav miris ste naučeni – kompostiranje može biti uredno, pa čak i bez mirisa. Stavite ostatke hrane u zamrzivač i ponovno ih iskoristite u jelima, no ostatke ostataka stavite u kantu namijenjenu za kompost. Dodatni plus je što ćete za godinu dana dobiti besplatno gnojivo za vaš mini vrt na balkonu!

Zaobiđite dizalo i koristite stepenice!
Ako živite u stambenoj zgradi, koji put koristite stepenice. Za zdrav život nije samo važno izbaciti glutene i ugljikohidrate, već i mijenjati fizičke navike.

Promjena počinje u malim aktivnostima. Koje ćete vi danas napraviti?