4 najčešća problema s bravom koje ne smijete ignorirati

Potpuno funkcionalne brave ključne su za zaštitu naših domova i poduzeća. Kada se dogodi problem s bravom, obično je to u najnezgodnije vrijeme, stoga se s tim odmah treba pozabaviti. Neki su problemi s bravom ozbiljni i zahtijevaju vještine potpuno obučenog bravara, ali druge je moguće riješiti ako slijedite naše jednostavne smjernice u nastavku. U nastavku pročitajte pet uobičajenih problema sa zaključavanjem i što biste trebali učiniti ako se pojave.

Ključ se slomio u bravi

Ovo je poprilično frustrirajući problem i obično se javlja bez najave i baš kad smo na izlasku iz stana. Nikako ne pokušavajte dodatno zaključati ili otključati vrata slomljenim dijelom ključa jer postoji velika vjerojatnost da ćete slomljeni ključ umetnuti dalje u mehanizam za zaključavanje, što će vam dodatno otežati uklanjanje. Ako dio slomljenog ključa viri van, pokušajte s tankim kliještima izvući slomljeni ključ i izvući ga van. Ako ključ ne izlazi lako, nemojte ga forsirati da ne pogoršate stvari. Sad je ipak vrijeme da u pomoć pozovete obučenog bravara. Imat će alate i vještine za uklanjanje ključa bez daljnjeg oštećenja brave.

Brava je zapela i teško se otvara

Nečistoća i prašina ponekad se mogu nakupiti u utoru za bravu, a to može začepiti mehanizam zaključavanja što otežava okretanje. U bravu možete nanijeti malo maziva na bazi grafita ili silikona, vratiti ključ i okrenuti ga nekoliko puta. Iako vam se možda čini najjednostavnije, nemojte koristiti WD-40 ili slične proizvode na temelju ulja, jer iako daju privremene rezultate, kasnije vam mogu skupljati prašinu i uzrokovati još jače začepljenje.

Vrata se teško zaključavaju ili otvaraju

Ako se vrata mogu lako zaključati i otključati dok su u otvorenom položaju, ali ne i kada su vrata zatvorena, to obično znači da je problem s dovratnikom (štokom). Visinu klasičnih sobnih vrata možete podesiti stavljanjem podloški u pante. Na PVC vratima možete podesiti mehanizam, ali s vremenom i on može popustiti. Ako vam je to nezgodno za popraviti, znajte da je to čas posla za bravara. No ako otkrijete da mehanizam za zaključavanje ima problem i kad su vrata otvorena, to može značiti da s mehanizmom općenito nešto nije u redu i u tom slučaju će biti potreban dolazak bravara.

Koji su rani znakovi da je vrijeme za velike kućne popravke?

Ključ je teško umetnuti

Prije svega, budite sigurni da koristite pravi ključ! Nadalje, provjerite da li je ključ pravilno i točno izrezan. Loše izrezani ključevi uvijek će vam zadavati problem i zato u startu budite sigurni da su ključevi savršeno izrezani. Ako imate drugi ključ za bravu, upotrijebite ga da biste utvrdili je li problem u ključu ili bravi. Ako je brava kriva, možda će biti potrebno postaviti novu.

Većina nas ne razmišlja o svojim bravama kad rade ispravno, no ako se dogodi problem, obično moramo brzo djelovati. Ako se nađete u ovom položaju, uz proizvod Pomoć u kući. Nazovite 0800 1818 i saznajte na koje sve načine možete postati korisnik proizvoda Pomoć u kući.