Šumi, pucketa, žubori, kucka? Nisu Domaći iz bajki Ivane Brlić- Mažuranić, već je to zvuk mnogih radijatora u zimskim danima.

Prečesto podrazumijevamo da naši radijatori rade sami od sebe, ali ne znamo da je za dobru ispravnost i maksimalnu iskoristivost radijatora potrebna i dobra priprema. Saznajte kojih je pet najčešćih problema s kojima se susreću korisnici paketa Pomoći u kući ORYX Asistencije.

Dio radijatora je topao, a dio je hladan

Hladan gornji i topli donji dio radijatora znači da radijator morate odzračiti. Topli gornji i hladan donji dio radijatora znači da je smanjen protok vode kroz radijator, pri čemu treba provjeriti funkcionalnost termostatskog ventila. Velika većina problema uzrokovana je upravo zrakom u radijatoru. Odzračiti radijator nije bauk, ali je potrebno znati par smjernica. Obično kad radijator ne grije, u samim cijevima nalazi se previše zraka. Pošto se zna da radijatore grije voda, a ne zrak, potrebno ih je odzračiti na određenim mjestima, a znajući da je zrak lakši od vode, to radimo na najviše pozicioniranim grijaćim tijelima u stanu. Posebni odzračni ključevi dolaze s radijatorima, ali se i za male novce mogu kupiti u svakoj trgovini željeznarije. Odvrnite polako ventil i čekajte dok zrak ne izađe. Ventil brzo treba zatvoriti čim voda počne izlaziti, i zato je dobro ispod ventila imati krpu ili posudu.

mokro ispod radijatora

Pucketanje u radijatoru najčešće znači…

…pomicanje rebara radijatora uslijed zagrijavanja metala. Radijatori se prilikom zagrijavanja šire, a prilikom hlađenja skupljaju. To je potpuno normalna pojava, a najčešće se događa kad se potpuno hladni radijator brzo ugrije. Aluminijski radijatori šire se više nego čelični ili lijevano-željezni (često zvani gusani) i time uzrokuju pucketanje. Pucketanje u radijatoru ukazuje samo na to da se temperatura radijatora mijenja, a ne da nešto nije u redu. Ako vam pucketanje smeta, možete temperaturu vode držati što ravnomjernijom.

Što kad radijator žubori?

Žuborenje unutrašnjosti radijatora uglavnom je posljedica zraka u radijatoru. Ako ste pratili prethodne savjete, već ste postali maher u odzračivanju.

Curenje vode iz radijatora

Problemi s radijatorom u većini slučajeva su lako rješivi, ali netretirani mogu uzrokovati veliku štetu, a zbog visokog tlaka u sustavu grijanja mogu biti i opasnost za stanare. Nakon kvarova na vodovodnim i kanalizacijskim cijevima, jedan od najčešćih problema zbog kojih nas zovu vlasnici paketa Pomoći u kući ORYX Asistencije povezan je baš s grijanjem.

curenje radijatora

Što ako radijatori ne griju?

Trebate provjeriti jesu li programator i termostat namješteni na pravilan način. Na programatoru je potrebno provjeriti je li uključeno centralno grijanje i grijanje vode.Uređaj se može namjestiti tako da se oba aktiviraju u isto vrijeme, nakon čega se termostat namjesti na višu temperaturu.

Morate provjeriti radi li bojler i je li topao. Većina bojlera ima brojčanik pomoću kojeg se može regulirati temperatura vode tijekom izlaska iz grijača u spremnik gdje se nalazi topla voda pa je potrebno provjeriti da li je taj regulator uključen. Ako se grijalica ne može upaliti tada vam preostaje da pozovete majstora.

Ako je problem u električnoj crpki koja tjera vruću vodu, moguće je da se začepila. Ako je sve u redu trebali bi osjetiti vibraciju, a ako to nije slučaj, probajte pomoću plosnatog odvijača ukloniti vijak koji se nalazi s prednje strane crpke. Ispod vijka se nalazi mali procjep koji je povezan s pokretanjem crpke. Odvijač treba umetnuti u procjep i početi ga pažljivo okretati u jednom i drugom smjeru i to bi trebalo pokrenuti rad crpke.