Bez mnogih stvari ne možemo, ali zrak nije jedan od njih. Niska kvaliteta zraka može bitno utjecati na vaše zdravlje, a dolaskom viših temperatura dolazi i potreba da otvorimo sve prozore, vrata i izađemo na sunce.

Alergije, grinje i sitne čestice prašine posebno su problematične u proljeće kojem nije prethodila ekstremno hladna zima, kao što je ovo. Nemojte se zavarati i pročitajte ovih 6 brzinskih savjeta koje svatko može primijeniti kod kuće.

Prozračite sve prostore

kvalitetniji zrak

Otvorite prozore i vrata, prozračite sve prostorije u kojima se tijekom zime često boravilo. Kvaliteta zraka koji udišemo svake noći krucijalna je za naše i zdravlje naših ukućana. Neka vam postane navika prozračiti ujutro spavaću sobu, kuhinju nakon popodnevnog kuhanja. Također se nemojte bojati prije odlaska na počinak napraviti kratkotrajni propuh. Time ćete spavaću sobu napuniti kisikom i sebi omogućiti kvalitetniji san.

Minimizirajte količinu vlage u stanu

Ako svoju odjeću ljeti sušite na otvorenom, a tijekom zime u stanu, vlaga se lako može uvući u vaš dom. Stoga je potrebno spriječiti kondenzaciju vlage prozračivanjem i odvlaživanjem putem klima uređaja. Iako su klima uređaji rezervirani za debelo ljeto, a ono je još daleko, u proljeće će servis biti povoljniji, a vrijeme potrebno za servis bit će kraće. Naravno, na internetu možete naći odlične upute za samostalno čišćenje uređaja, bitno je samo pridržavati se uputa od proizvođača i koristiti originalne filtere. Ako otvorite prozore nakon tuširanja i obrišete suvišnu vlagu na zrcalima i ostalim staklenim površinama, napravili ste već pola posla.

Neka biljke za vas čiste zrak

kvalitetniji zrak u sobi

Neke biljke mogu zaista pomoći pročistiti zrak u sobi, pritom producirajući još više kisika. Donosimo vam popis:

  • Areka palma (Dypsis lutescens)
  • Bršljan (Hedera helix)
  • Dracena (Dracaena deremensis)
  • Aloe Vera
  • Sanseverija (Sansevieria trifasciata)

Smanjite količinu jakih kemijskih sredstava za čišćenje

savjeti za dom

Postupno smanjujte količinu jakih abrazivnih sredstava za čišćenje. Mnoge nečistoće, poput kamenca, mogu se očistiti i s alkoholnim octom ili limunom, a stara četkica za zube može zamijeniti grube metalne četke.

Prirodnim mirisima pročistite zrak

Prirodni voskovi, poput pčelinjeg, ioniziraju zrak i neutraliziraju toksine i ostale kontaminirajuće lebdeće čestice. Ova vrsta svijeće posebno je pogodna za astmatičare, jer ne proizvodi dim niti ispušta miris. Solne lampe, pročišćivači zraka zraka, aktivni ugljen, prirodna esencijalna ulja… Sve su ovo prirodne alternative industrijskim mirisima koji vam više štete nego koriste.

Ne zaboravite na redovna i generalna čišćenja vašeg doma

Obavite generalno čišćenje barem jednom godišnje. Osim toga, redovna tjedna čišćenja nemojte ignorirati: čestice prašine i ostala prljavština negativno utječu na kvalitetu zraka u vašem okruženju. Čistite tepihe, koristite otirač, ne nosite cipele unutar kuće, a brisanje prašine, umjesto suhoj, prepustite vlažnoj krpici.

Odgovori