Boje za zid soba u kojima obitavate uvelike utječu na raspoloženje i odražavaju vašu osobnost. Iako mnogi od nas ne troše puno vremena na tako trivijalne stvari kao što je boja zida, činjenica je da boje utječu na nas, htjeli mi to ili ne. U nastavku donosimo boje za zidove koje se slažu. Razne boje zida utječu na razne ljude, ovisno o dobi, mjestu stanovanja, spolu i ostalim parametrima. Stoga prije nego uzmete kist u ruke, pročitajte naš mali vodič boja za zid za svako raspoloženje.

Nemojte se povoditi za trendovima već nađite svoj stil. Trendovi imaju kratki rok trajanja, a stil je vječan. Boje mogu imati psihološki učinak, a djeluju na tri osnovna načina: aktivirajuće, opuštajuće i neutralno. Naravno, nisu sve boje za svaku prostoriju ili zid. Osim toga, svijetle boje uglavnom povećavaju prostor i čine ga prozračnijim. Tamnije su sofisticiranije i toplije, no u isto vrijeme zatvaraju prostor i čine ga intimnijim.

PLAVE BOJE ZA ZID

Plava boja je hladna, smirujuća boja. Sjetite se samo koliko ste opušteniji na moru, gledajući u beskrajno plavetnilo. Plava snižava krvni tlak i usporava rad srca. Najviše ju preporučamo u spavaćoj sobi i kupaonici, tj. mjestima za opuštanje od napornog radnog dana. No, previše plave može sobu učiniti izuzetno hladnom. Ako se odlučite za plavu kao primarnu boju u prostoriji, uravnotežite tu hladnoću s toplim dodacima, kao što su jastuci, zastori ili stolice. Posljednjih godina kombinacija luksuznog tirkiza i starog zlata ili bakra doživjela je veliki boom u uređenju prostora. Međutim, ako prostoriju obojite u tamnoplavo, boja više neće imati opuštajuće, već tužno, depresivno djelovanje. Pripazite da vas vlastiti stan ne rasplače jer ste se na Pinterestu oduševili indigo plavom bojom i pokupovali sve kantice u prodavaonici.

boje za zid - plava

CRVENA BOJA ZIDA

Crvena boja je boja vatre, i samim time podiže energiju sobe. Ona je ujedno i najintenzivnija boja jer podiže krvni tlak i rad srca. Dobar je izbor i za manji dio zida jer povećava uzbuđenje i tjera adrenalin, pogotovo samcima u spavaćim sobama. U dnevnoj sobi crvena potiče razgovor i spaja ljude, no ako ju namjeravate staviti u urede, razmislite još jednom, jer uredski prostor može učiniti anksioznim i užurbanim. Obzirom da je na radnom mjestu ionako sve užurbano, nije vam potrebno crvenom bojom dodatno dolijevati ulje na vatru. Ako ne radite u prodaji u kojoj vrištećim crvenim slovima morate nagnati osobu da se odmah sad odluči za vaš proizvod, radije se okrenite smirenijim uredskim paletama boje.

boje za zid - crvena

ZELENE BOJE ZA ZID

Zelena je od svih nijansi ona koja najviše opušta. Osobe koje vježbaju yogu i nose zelenu boju, dodatno će se opustiti, a radna soba u zelenoj boji dodatno će pojačati kreativnost radnika. Prikladna je za svaku prostoriju u kući, a neki kažu i da pomaže plodnosti u spavaćoj sobi. Ako vam je to cilj u životu, ubacite zeleni zid u spavaću sobu i javite nam se za devet mjeseci s rezultatima!

boje za zid - zelena

LJUBIČASTA BOJA ZIDA

Ljubičasta je svestrana boja, a ovisno o nijansi, koja varira od svjetlo roskaste, pa sve do tamno patlidžan ljubičaste, evocira razna raspoloženja. Lavanda i ljubičica opuštajuće su za oči slično kao i plava, s tim da za razliku od plave ne evociraju i osjećaj hladnoće. Ljubičasta je i usko povezana s bogatstvom, a najviše se preporučuje staviti je u kut najudaljeniji od ulaznih vrata. Na taj način u dom ćete unijeti veliku količinu pozitivne energije. Tamno ljubičasta evocira luksuz i harmoniju, ali nemojte pretjerati s njom, jer vas njen intenzitet može progutati.

boje za zid - ljubicasta

NARANČASTA BOJA ZIDA

Narančasta je izuzetno topla boja, evocira uzbuđenje i entuzijazam. Možda nije baš najbolja za dnevnu i spavaću sobu, no super je za sobe za vježbanje i kuhinje. Narančasta boja povezana je sa zdravljem, a koristi se i za liječenje bolesti. Narančasta je i zahvalna za miješanje s drugim bojama; plava i narančasta ili siva i narančasta redom su oku ugodne kombinacije s kojima lako možete povećati razigranost inače dosadne ili monotone prostorije. Pripazite doduše na kombinaciju sa smeđom; iako su obje tople komplementarne boje, jako lako možete stvoriti efekt bakine sobe iz prošlog stoljeća. Ako kojim slučajem uređujete baš bakinu prostoriju, onda smo vam dali idealnu kombinaciju boja s kojima će vaša nona biti oduševljena!

 

NEUTRALNE BOJE ZA ZID – BOJE ZA ZIDOVE KOJE SE SLAŽU S OSTALIM BOJAMA

Neutralne boje osnovna su paleta svih klasičnih dekoratera prostora. Crna, bijela i siva nikad ne izlaze iz mode, i to su boje za zidove koje se slažu sa svim ostalim bojama. Upoznajte se s paletama komplementarnih boja, nađite svoju kombinaciju i malo po malo unosite boju i testirajte svoje raspoloženje. Učinite ovaj proces zabavnim i dugotrajnim i time si pomognite da se ugodno osjećate u svom domu!

boje za zidove koje se slazu - bijela