Imate li drveni namještaj znajte da je njegovo održavanje jednostavno. Naravno da postoji puno sredstava za čišćenje drvenog namještaja ali ona uglavnom sadrže sastojke koji zagađuju zrak a osjetljivim ljudima i djeci mogu izazvati alergije. Zato ćemo se mi posvetiti ovdje čišćenju s prirodnim sredstvima koja možete i vi sami napraviti.

Za skidanje prašine koristite samo vlažnu krpu s tim da pazite da na površini ne ostanu kapljice jer će ostati neugledne vodene mrlje na koje će se poslije hvatati prašina. Mrlje od vode prvo dobro obrišite pa prebrišite najbolje lanenim uljem kako bi zaštitili drvo.

Kako bi spriječili skupljanje prašine, pomiješajte čajnu žlicu octa i glicerina pa s tom tekućinom obrišite namještaj.

Najčešće mrlje na drvenim stolovima su krugovi od čaša koje ćete očistiti tako da na tragove nanesete mješavinu ulja i soli pa nakon nekoliko minuta to prebrišite pamučnom krpom. Krugove je moguće očistiti i mješavinom majoneze i žličice pepela.

čišćenje drvenog namještaja

Jedno od najboljih sredstava za čišćenje i održavanje drvenog namještaja je maslinovo ulje. Pomiješajte jednake dijelove maslinovog ulja i vruće vode, u to namočite pamučnu krpicu i očistite namještaj. Maslinovo ulje možete koristiti i za sjaj namještaja pa 1 dcl ulja pomiješajte s 30-ak kapljica limunovog soka te s tom smjesom na pamučnoj krpici prebrišite namještaj.

drveni namještaj čišćenje

Za sjaj tamnog namještaja možete koristiti i instant kavu tako što ćete pola žličice pomiješati s 1 dcl tople vode te s tom smjesom na krpi utrljati na namještaj. Alkoholni ocat također može poslužiti kao sredstvo za sjaj tako što ćete nanijeti tanki sloj octa te malo pričekati prije nego pamučnom krpom prebrišete površinu.

Lakirani namještaj je najbolje čistiti pčelinjim voskom. Stavite vosak u zdjelu i podgrijte ga na laganoj vatri dok ne postane tekući, nanesite ga na površinu čistom pamučnom krpom, te dobro ulaštite namještaj.

Odgovori