Svima nam je dobro znan osjećaj dolaska kući nakon napornog dana i osvježenja koje tražimo pod tušem. Nema boljeg resetiranja tijela i uma. No, što ako taj tuš u vama izazove nelagodu već prije nego ga otvorite? Stara glava tuša, zahrđala slavina, crijevo tuša puno kamenca?

Lakše je baciti ga i kupiti novi, zar ne? Naprotiv! Iznenadili biste se kako je lako i bezbolno očistiti tuš i uživati u njegovoj staroj slavi! Današnja voda, pogotovo u gradovima, tvrđa je i ima više kamenca, te samim time začepljuje i ostavlja poznate „fleke“ na površinama. Donosimo vam par savjeta koje već danas možete primijeniti.

čišćenje tuševa

čišćenje tuševa u kupaonici

 

Ocat, ocat, ocat… Od bake Dragice do DIY kućanica s Instagrama, svatko će vam kao prvu i jedinu pomoć ponuditi ovu jeftinu i uvijek dostupnu namirnicu! Za početak, u staru bocu sa štrcaljkom stavite jedan dio alkoholnog octa i jedan dio vode i posprejajte sve površine koje su u svakodnevnom kontaktu s vodom – tuš, crijevo od tuša i slavinu, te stakla i keramičke pločice. Nakon nekoliko minuta očistite s krpicom i vodom i vidjet ćete da je napokon došao kraj ribanju kamenca.

Za tvrdokornije naslage (čitaj: za samce koji jednom godišnje primijete da im nešto ne „štima“ s tušem) predlažemo metodu octa u vrećici. Predlažemo vam da u vrećicu stavite 2 dijela octa i jedan dio vode, glavu tuša uronite unutra i sve skupa zavežete gumicom. Ostavite oko sat vremena, ali najbolje preko noći. Vaš tuš će biti kao nov!

tuševi čišćenje

tuševi čišćenje

 

Svakako provjerite unutrašnjost filtera tuša i odstranite suvišne kamenčiće i pijesak koji su vam štopali protok vode. Ovog se koraka rijetki sjete, ali je itekako bitan. Većina modernih i klasičnih slavina i glava tuša ima opciju odstranjivanja filtra. Napravite si naviku da ovo činite jednom u 2 tjedna.

Što god radite, na kromiranim površinama nemojte koristiti oštre spužvice i nagrizajuća sredstva kao što su solna kiselina. Ona je pak dobra za čišćenje plijesni na keramičkim fugama, ali će na kromiranim metalnim površinama kao što su slavina, tuš i crijevo ostaviti trajne crne mrlje koje nikad nećete moći skinuti.

Uz pomoć ovih savjeta, dobit ćete novi doživljaj lakoće tuširanja za manju cijenu.

Fuge u kuhinji i kupaonici – Kako ih očistiti bez štetnih kemikalija