Čišćenje zavjesa i roleta vjerojatno je zadnje na listi vaših kućanskih poslova. Možda se čini komplicirano, ali uz ove savjete vašim zavjesama i roletama možete vratiti stari sjaj, i to napraviti u rekordno brzom roku – 30 minuta!

Čišćenje zavjesa

Prije nego što uopće krenete razmišljati o pranju zavjesa, važno je da znate o kojoj vrsti zavjesa se radi. Ukoliko imate svilene zavjese, onda je najbolje posao prepustiti profesionalcima.

Nakon što ste sigurni kako vaše zavjese ipak nisu svilene, ako razmišljate o pranju zavjesa u mašini za rublje, obavezno provjerite da li vaša zavjesa ima etiketu s uputama za pranje, kojih se trebate pridržavati. Pri pranju zavjesa u perilici, pripazite da pravilno podesite program, sa što manjim brojem obrtaja i većom količinom vode, kako bi tkanina bila zaštićena.

Za što bolje čišćenje velikih zavjesa savjet je da ih radije operete odvojeno nego da ih sve gurate zajedno, te riskirate da oštetite tkaninu.

Ukoliko živite u stanu, te preferirate ručno čišćenje zavjesa, to je najbolje napraviti u kadi ili u nekoj velikoj posudi. Nakon što zavjese operete, postavite ih na karnišu kako biste izbjegli naporno glačanje i nabore zavjesa. Svakako postavite stare novine, ili veliku praznu posudu kako bi zaštitili pod u stanu i skupili višak vode.

Za one koji imaju dvorište, ljeto je idealno vrijeme za pranje zavjesa na otvorenom. Plastični dječji bazen će poslužiti kao izvrsna podloga za pranje zavjesa, dok će crijevo od bazena poslužiti kao odličan alat za ispiranje. Također, savjet je da iskoristite crijevo za vodu kojim punite bazen kao sredstvo za ispiranje. Ako vam se vrt nalazi u blizini, savjet je da koristite biorazgradiv deterdžent kako ne bi nanijeli štetu svome vrtu.

Čišćenje vertikalnih zavjesa

čišćenje zavjesa

Vertikalne zavjese su unatrag zadnjih par godina postale sve popularnije, kako radi svog izgleda, tako i radi njihovih funkcionalnosti jer dobro pokrivaju velike prozore. Iako je njihova veličina najveća prednost, to im je i najveća mana radi težeg održavanja. Njih možete čistiti tako da ih potopite u vodi zagrijanoj do maksimalno 30 stupnjeva, pritom paziti da ne potopite i lajsne. Ni slučajno ih ne stavljate u perilicu rublja, a ako su vaše vertikalne zavjese skupo plaćene predlažemo da ih jednostavno usišete usisivačem.

Čišćenje roleta

Što se tiče čišćenja roleta one su ipak malo više izazovnije za održavati od zavjesa. Najviše zbog toga što se prašina lako i brzo skuplja na njima. Preporuka je da prilikom redovnog usisavanja doma, usišete i prašinu sa roleta. Također, možete koristiti specijalne četke kreirane specijalno za čišćenje roleta.

Možda i najjednostavniji način čišćenja roleta je korištenje vlažnih maramica. Vlažnom maramicom nježno pređite preko dijelova rolete, te gledajte kako prašina samo nestaje. Ako vam vlažne maramice nisu pri ruci obična krpa i voda će poslužiti svrsi.

Također, rolete možete skinuti i očistiti bilo da je riječ o drvenom ili metalnom modelu rolete. Možete ih oprati u vašoj kadi ili tuš kabini s mekanom četkicom u toploj vodi s malo deterdženta. Ne zaboravite dobro osušiti vaše rolete! Pri čišćenju metalnih roleta pažljivo s njima rukujte da se ne bi oštetili, a drvene modele roleta ne držite dugo pod vodom.

Odgovori