Koronavirus na raznim površinama može preživjeti od nekoliko sati pa sve do nekoliko dana. Zato je, osim redovitog pranja ruku, važno temeljito čistiti i dezinficirati prostore u kojima obitavamo i stvari koje svakodnevno koristimo.

Unatoč još uvijek nejasnim činjenicama oko vremena preživljavanja koronavirusa na različitim površinama, jedno je jasno, higijena je krucijalna. Osim vlastite, važno je redovito održavati higijenu doma, kako bismo odagnali čak i najmanji mogući rizik za zarazu.

Koliko često treba čistiti dom?

Iako smo vjerojatno svi na početku manijakalno čistili ruke i brisali sve površine 20 puta dnevno, kad ste doma, to vjerojatno nije potrebno, a zasigurno nije ni zdravo. Probajte jednom tjedno pošteno usisati sve površine na kojima se skuplja prašina i prljavština. Utori kaučeva, pod ispod stola, police, zavjese, ulazni hodnik jedna su od važnijih mjesta koja često zaboravite proći s usisavačem. Svakih 3 – 4 dana dezinfekcijskom maramicom prođite po svim mjestima koja su u učestaloj upotrebi. To su prije svega kvake na vratima, prekidači, stolovi, daljinski upravljači, mobiteli, tipkovnice, radne površine u kuhinji, daske za rezanje, ručke, nasloni stolica te zahodska daska i školjka. Sjetite se s kojim ste sve mjestima u kući u redovnom fizičkom kontaktu i njih također dodajte na popis. Jednom kad se ustalite, za ovo čišćenje vam neće trebati više od 10 minuta! Ako u vašoj kući obitava netko tko je u rizičnoj skupini, svakako pooštrite higijenske mjere u skladu s napucima nadležnih službi.

dezinfekcija doma koronavirus

Za čišćenje i dezinfekciju koristimo…

…uglavnom standardna sredstva koja sigurno već imate u svojim kupaonskim ormarićima, no uz mali dodatak! Virus se duže zadržava na tvrdim površinama pa se njima svakako temeljitije posvetite. Običan sapun/deterdžent i voda bit će dovoljni za čišćenje, dok za dezinfekciju možete koristiti specijalna sredstva za dezinfekciju doma iz trgovina, alkoholnu otopinu koja sadrži najmanje 70-postotni alkohol ili kombinaciju izbjeljivača i vode (četiri žličice izbjeljivača po litri vode).

Dok čistite, svakako stavite masku i rukavice, ne dodirujte lice, kosu i oči, te dobro provjetrite cijelu unutrašnjost stana. Površine se u pravilu prvo opere klasičnim sredstvima, a tek ih se onda dezinficira. Nakon čišćenja, sve krpe, ukrasne tepihe i ostalu tekstilnu galanteriju ubacite u perilicu za rublje.

Posteljina i odjeća peru se…

… na temperaturama većim od 40 stupnjeva, naravno! Realno, većina odjeća koju trenutno nosimo je udobna i uglavnom pamučna, tako da nam ne bi trebao biti problem oprati ih na većoj temperaturi. Osim vas par koji ste po kući hodali u haljinama od šifona, ostali smrtnici uistinu mogu traperice, hlače, trenirke i pamučne T- shirt majice oprati na 90 stupnjeva. Za ekstra bodove u pretinac za omekšivač ubacite alkoholni ocat. Ne samo da je ocat prirodni dezinficijens, već i boje u tekstilu održava postojanima, a tkaninu ekstra mekanom. Posebnu pozornost dajte odjeći koju koristite za odlaske u nabavku potrepština ili šetnje na otvorenom. Njih držite odvojene od ostatka ormara, prozračite i onda operite u perilici. Ako već ranije niste usvojili naviku da u svoj dom ne ulazite u cipelama, sad aje pravo vrijeme da ih uvijek ostavite pred vanjskim vratima i na taj način minimizirate ulazak vanjskog onečišćenja u vaš dom.

Nema jedinstvenog i iskušanog recepta za stopostotnu sigurnost u ovoj situaciji koja se nikad prije nije dogodila. Dobro se informirajte, napravite što možete, gdje možete i koliko možete. U cijelom procesu nemojte izgubiti tri stvari: umjerenu fizičku aktivnost, zdrav razum i širok osmijeh!