Stručnjaci koji rade s djecom slažu se da je obitelj glavno mjesto za sigurno odrastanje i razvoj djeteta.

Svakodnevno čitamo i slušamo o sigurnosti djece u obitelji, u prometu,u školi i svim mjestima na kojima djeca borave.

Stručnjaci koji rade s djecom slažu se da je obitelj glavno mjesto za sigurno odrastanje i razvoj djeteta. Među nesretnim slučajevima najučestalije su smrti zbog padova

Djeca su danas izložena različitim oblicima zlostavljanja i zanemarivanja, lošim prehrambenim navikama, ozljedama, trovanjima, padovima i sl, rekla je za Večernji list patronažna sestra Jelena Bilić i dodala da svakodnevnim radom patronažne sestre ulaze u obitelji gdje svojim savjetima i edukacijom pomažu roditeljima i djeci u rješavanju problema.

Procjena rizika za zdravlje i sigurnost djeteta uobičajen je dio posla, pojašanjava i savjetuje na što treba obratiti pozornost u domu  kako bi se osigurao zdrav rast i razvoj djeteta.

  • ukloniti potencijalne izvore opasnosti (zaštititi električne i plinske instalacije, sredstva za čišćenje staviti izvan dohvata djece, prostor prilagoditi dobi i aktivnostima),
  • prestati pušiti,
  • prostorije provjetravati, paziti na provjetravanje naročito kod klasičnog grijanja na drva,
  • svakodnevno pripremati svježe obroke i razvijati zdrave prehrambene navike,
  • uočiti promjene koje mogu ukazivati na zlostavljanje djeteta,
  • savjetovati i poticati roditelje kako bi podigli razinu znanja o mjerama zaštite i sigunrosti,
  • procijeniti imovinski i socijalni status kao čimbenik rizika.

Važno je naglasiti da su roditelji opterećeni egzistencijalnim problemima i nesigurnošću isto jednako ugroženi te da je podrška zajednice važna u njihovom zrelom i odgovornom ponašanju za sigurnost djece, zaključuje Bilić.

Dom treba biti sigurno mjesto za svako dijete, stoga je UNICEF, u suradnji s mnogim stručnjacima, objavio nekoliko publikacija koje informiraju roditelje na što treba obratiti pozornost u svakom domu da se ne djeca ni na koji način ne bi ugrozila.

Istraživanja pokazuju kako se velik dio nesreća događa upravo u domu i okolici, dvorištu, vrtu i slično. Neke od tih nesreća završavaju vrlo tragično. Vrlo je česta i potreba bolničkog liječenja zbog nesreće nastale u domu pa, primjerice, podaci iz Škotske navode kako je znatno veći broj primitaka u bolnicu zbog nesreća u domu nego zbog prometnih nesreća.

Vrlo često se nesreće događaju kada se radi nešto u smislu „sam svoj majstor”. Česte su nesreće u domu, ali i u bližem okolišu. Stoga treba paziti da se primjenjuju potrebna zaštitna oprema i potreban alat za ono što se obavlja, upozoravaju iz UNICEF-a. Potrebna zaštitna oprema najčešće uključuje rukavice, zaštitne naočale, kacige, maske za lice i odgovarajuću obuću. Potrebno je poštivati upute proizvođača u izvođenju bilo kakvih radova. Vrijeme pojačanih radova, sezonskih ili prilikom izgradnje i rekonstrukcije u domu ili izvan, vrlo je rizično za nesreće djece pa se na to posebno upozoravaju roditelji.

Balkoni, terase, stepenice i drugi dijelovi stambenog prostora koji imaju ograde u obliku elemenata po kojima se dijete može penjati i/ili između kojih se može provući, mogu predstavljati opasnost. Razmaci između vertikalno postavljenih elemenata trebaju biti od 50 do 85 mm, odnosno ako su veći treba staviti dodatnu zaštitu. Osobito su opasni horizontalno postavljeni elementi koji djetetu vrlo lako mogu poslužiti kao ljestve. Treba ih također dodatno zaštititi postavljanjem mreže ili čvrste platnene zaštite.

Stepenice i uski prostori uvijek trebaju biti dobro osvijetljeni i bez stvari koje mogu povećati rizik pada, klizanja i slično. Često se pad na stepenicama dogodi jer nisu dobro osvijetljene ili je na njima bilo nešto što je pogodovalo padu. U slučaju izlijevanja tekućine po podu, odmah pobrišite kako se netko od ukućana ne bi poskliznuo i pao.

Ako u domu postoje stepenice, one svakako trebaju imati zaštitnu ogradu na vrhu i/ili dnu. Važno je zaštitnu ogradu staviti prema propisima i odgovarajuće čvrstoće, ovisno o dobi i snazi djeteta. Savjetuje se i postaviti sigurnosne zatvarače na sve prozore iznad prizemlja (visina do tla veća od 3 metra) koji onemogućuju otvaranje veće od 10 cm.

Sve električne aparate u kupaonici potrebno je držati dalje od dosega djece, čak i kada su isključeni iz utičnice. U samom uređaju može preostati dio električnog naboja. S obzirom na potrebu sve većeg broja utičnica u kućanstvu, potreban je sve veći oprez oko zaštite električnih utičnica.

Praktični mogu biti štitnici koji ne sprječavaju uporabu utičnice (nisu poklopci, ali sprečavaju umetanje sitnih predmeta u utičnicu). Osobito su rizični razni „produžni dodaci”, žice koje su najčešće bez mogućnosti postavljanja zaštite.

Na kuhinjskom štednjaku postavite ogradu ako ima male djece, a i tada uvijek prvo rabiti udaljenije ploče (grijače) i staviti ručke od posuđa tako da ih se ne može slučajno povući prilikom prolaska i slično.

Odgovori