Sigurno se i vama dogodila situacija da idete na godišnji, a ne znate što bi s vašim dragim biljkama?

Tko će ih zaliti i brinuti se da prežive taj period koliko vas nema? Ako zalijevanje cvijeća ne možete povjeriti prijateljima ili susjedima, primijenite jednu od metoda automatskog zalijevanja. Biljke se mogu zajedno s loncima staviti u posudu s vlažnim tresetom i na taj će način izdržati nekoliko tjedana. Nabavite posude za samozalijevanje koje će biljke opskrbljivati vodom u određenom razdoblju.

Ili pokušajte “metodu plastične vrećice”. Ovom metodom možete “spakirati” biljke na kraće vrijeme. Ne preporučuje se više od tjedan dana, jer bi počele trunuti. Isto tako, ne ostavljajte “spakirane” biljke na suncu jer će uslijed prevelike kondenzacije početi trunuti.

  1. Dobro zalijte biljku. Uz rub lonca zabodite u zemlju četiri letvice koje morate zakositi prema van kako vrećica ne bi doticala lišće.
  2. Biljku zajedno s loncem stavite u čistu plastičnu vrećicu koja ne propušta zrak. Vrh vrećice zatvorite samoljepljivom vrpcom. Na ovaj će se način voda vraćati na zemlju u loncu nakon što ispari s lišća i kondenzira na vrećici.

Postoji još jedna metoda koja je prikladna samo za biljke u plastičnim loncima s rupicama za odvod vode na dnu. Ako ostavljate puno biljki, najprikladnije ćete problem riješiti metodom kapilarnog zalijevanja. Neke biljke mogu se na taj način ostaviti i do dva tri tjedna, a rogožina za kapilarno zalijevanje može se upotrijebiti više puta. Ako niste u prilici nabaviti rogožinu za kapilarno zalijevanje, možete iskoristiti nakvašene novine.

Kapilarno zalijevanje možete odraditi na dva načina. Prvi način je da upotrijebite rogožinu za zalijevanje, odnosno jedan kraj rogožine ili novinskog papira uronite u vodu, a drugi dio stavite na ravnu plohu u blizini. Bilje poslažite gore po rogožini. Bitno je da je dio rogožine na nižoj razini od biljaka. Rogožina upija vodu, a biljke ju uzimaju prema potrebi. Drugi način je da napravite stijenj za zalijevanje. Za pojedine biljke možete izraditi stijenj od bilo kakvog materijala koji upija vodu kao što su pamučna čipka, stijena petrolejke, stare kravate ili čarape. Jedan kraj treba čvrsto zataknuti u zemlju, a drugi staviti u posudu s vodom. Biljka će po potrebi uzimati vode koliko joj treba.

Vrijeme koje biljke mogu provesti bez vas zavisi o vremenskim prilikama i potrebama biljke za vodom. Najbolje bi bilo da izabranu metodu zalijevanja provjeravate neko vrijeme dok ste još kod kuće kako biste mogli proračunati koliko će dugo trajati zaliha vode.

Odgovori