Prirodna sredstva za čišćenje, za razliku od onih kemijskih imaju mnogo prednosti, a neke od njih su manja mogućnost za izazivanje alergije, svi potrebni sastojci su lako dostupni, cjenovno su prihvatljivi, nemaju loš utjecaj na okoliš, te ne sadrže nikakve aditive, a pružit će vam neopisiv osjećaj svježine u domu.

Ako niste pobornik gotovih kemijskih sredstava za čišćenje, donosimo vam par prijedloga kako napraviti učinkovita sredstva za čišćenje koja su ujedno i ekološki prihvatljiva.

Pripremanje vlastitog ekološkog sredstva za čišćenje nije nimalo zahtjevan ni težak posao, naprotiv trebat će vam tek nekoliko minuta da ga pripremite. Sastojci koje ćete najviše koristiti u pripremi, odnosno na kojima se baziraju ekološka sredstva su limun, natrijev borat dekahidrat (boraks), ocat, soda bikarbona, glicerin, sol, eterična ulja, te prirodni sapun.

Za ekološko sredstvo za pranje stakla potrebni su vam 500 ml destilirane vode, 100 ml alkoholnog bijelog octa, 150 ml alkohola za čišćenje, 10 g vrlo jakog mljevenog prirodnog sapuna, te par kapi eteričnog ulja po izboru. Vrlo je važno da sve sastojke točno izmjerite. Prije svega potrebno je zagrijati destiliranu vodu na 80 stupnjeva Celzijevih, a kad se voda zagrije dodajte mljeveni sapun i miješajte sve dok se ne otopi. Nakon što se sapun otopi dodajte i ostale prije navedene sastojke, te lagano promiješajte. Kada se otopina ohladi stavite je u bocu s raspršivačem kako bivam korištenje bilo što lakše.

Nadalje, za sredstvo za uklanjanje kamenca i gljivica potrebno vam je sljedeće: 200 ml destilirane vode, 250 ml alkoholnog bijelog octa, 50 ml etilnog alkohola, 10 ml eteričnog ulja eukaliptusa, te 50 g natrijeva borata dekahidrata (boraksa). Destiliranu vodu zagrijte do ključanja,maknite je s izvora topline, te dodajte boraks i alkohol koji ste prethodno pomiješali s eteričnim uljem i na kraju ocat. Nakon što se mješavina dobro ohladi, preporučuje se preliti je u bocu s raspršivačem radi lakšeg nanošenja.

Sredstvo za čišćenje WC školjke ćete također lako pripremiti i to od samo četiri sastojka. Potrebno vam je 500 ml destilirane vode, 100 ml alkoholnog octa, žlica limunske kiseline i 100 g boraksa. Sastojke treba dobro promiješati, te nanijeti u WC školjku i ostaviti da djeluje dvadesetak minuta. Nakon toga potrebno je školjku istrljati četkom i isprati kako bi se uklonile nečistoće.

Nakon prijedloga sredstava za čišćenje kupaonice, slijede ona za kuhinju, pa vam tako donosimo sredstvo za čišćenje štednjaka i pećnice, te deterdžent za ručno pranje posuđa.

Za sredstvo za čišćenje štednjaka i pećnice potrebni su vam idući sastojci: 2 šalice srebrne vode (možete koristiti i destiliranu), ¼ šalice octa, 1/8 šalice mljevenog sapuna prethodno otopljenog uvodi, te 3 velike žlice boraksa. Pomiješajte i dobro protresite sastojke, te ih u većoj količini nanesite u pećnicu i posipajte soda bikarbonom i soli za čišćenje, te još jednom mješavinom koju ste napravili. Za najbolji učinak ostavite da djeluje par sati ili čak preko noći, te nakon toga ostatke sredstva uklonite.

Deterdžent za pranje posuđa dobiti ćete tako da pomiješate 1-1,5 l destilirane vode, ½ šalice sode bikarbone, ½ žličice limunske kiseline, nadalje ¼ šalice sode za pranje,5 ml eteričnog ulja po vašem izboru, te 100 g ribanog sapuna kojeg ste prethodno rastopili u jednoj šalici vode. Sve navedene sastojke pomiješajte i prelijte u prikladnu posudu.

Nadamo se da su vam ovi recepti za ekološka sredstva bili korisni, te da ćete ih primijeniti u vašem kućanstvu.

Odgovori