Uz ekološka sredstva za čišćenje kućanstva,koja se sve više koriste, možete sami pripremiti sredstva za pranje rublja poput deterdženta i praška, ali i omekšivača.

Za pranje osjetljivih tkanina, na temperaturi do 40 stupnjeva Celzijevih, potrebni su vam idući sastojci kako bi napravili učinkovit deterdžent: 400 g sode za pranje, 150 g sode bikarbone, 1200 g mljevenog prirodnog sapuna, 200 g natrijeva borata dekahidrata (boraksa), 50 g soli za čišćenje, te 10-30 kapi eteričnog ulja po vašem izboru. Sve sastojke dobro izmiješajte i pohranite u plastičnu posudu s poklopcem ,a kako deterdžent ne bih lapio.

Za rublje koje se pere na temperaturi između 40-60 stupnjeva Celzijevih, treba vam deterdžent koji se priprema od idućih sastojaka: 1200 g mljevenog prirodnog sapuna, 800 g boraksa, 50 g sode bikarbone, te 950 g sode za pranje i 10-30 kapi eteričnog ulja po vašoj želji.Sve sastojke dobro izmiješajte, te pohranite u plastičnu posudu.

Kada je u pitanju bijelo rublje perivo na temperaturi od 60-95 stupnjeva, potrebni su vam idući sastojci za deterdžent:1000 g sode za pranje, 800 g mljevenog prirodnog sapuna, 1200 g boraksa, 50 g sode bikarbone, te 10-30 kapi eteričnog ulja. Sve sastojke izmiješajte te mješavinu pospremite u posudu s poklopcem kako bi što duže zadržala svježinu.

Budući da je uz deterdžent potreban i omekšivač koji će učiniti vaše rublje još svježijim i mekanijim, u nastavku vam donosimo upute za pripremu omekšivača. Omekšivač se kao i deterdžent bazira na prirodnim sastojcima, a potrebno vam je: 700 ml destilirane vode, 600 ml alkoholnog octa, 100 g sode bikarbone, te eterično ulje koje želite. U posudu sipajte sodu bikarbonu, te dodajte 100 ml vode, zatim dodajte ocat te malo kasnije vodu i pomiješajte. Na kraju možete dodati i desetak kapi eteričnog ulja te još jednom sve promiješati i preliti u posudu.

Odgovori