Kućni pauk česti je stanovnik mnogih domova, a može se naći kako u kutevima zidova ili u podrumima vise naglavačke.

Ovi žutosmeđi pauci izgrađuju velike i ravne mreže, a vrijeme provode sami čekajući plijen. Društveni postaju samo u vrijeme parenja, a mogu doživjeti do 3 godine. Ženka obično ima 20 do 30 jaja, a hrane se kukcima, komarcima i drugim, za ljude opasnim, paucima, pa su zbog toga korisni ljudima.

Unatoč tome, paukova mreža u nekom kutu doma mnogima je scena koju ne žele vidjeti. Ako ste među njima, evo nekoliko prirodnih načina da se riješite ovih “podstanara”.

Menta

Pauci, poput većine drugih insekata ne podnose miris mente radi njenog jakog aromatičnog mirisa koji odgovara ljudima ali je nepodnošljiv kukcima. Predlažemo da u male teglice posadite mentu i postavite ih po kutevima u kojima inače pronalazite pauke. Ako niste tip koji ima biljke, pošpricajte dom osvježivačem zraka s mirisom mente ili ga samostalno napravite na način da šalicu i pol vode pomiješate s pola šalice alkoholnog octa te nadodate 20 kapi eteričnog ulja paprene metvice ili eukaliptusa. Tu mješavinu, koja će kukce držati daleko od vašeg doma, stavite u bočicu s raspršivačem te pošpricajte mjesta na kojima se pojavljuju pauci.

Jabučni ocat

Neće mirisati poput eteričnih ulja, ali bit će podjednako učinkovito ako niste ljubitelj eteričnih ulja. Pomiješajte pola šalice vode i pola šalice bijelog octa i poprskajte po svojem domu gdje se inače skupljaju paukovi. Samo izbjegavajte prskanje po lakiranim površinama.

Čistite iza sebe

Mrvice hrane koje ostanu negdje na podu nakon što ste pojeli tost ili nešto slično, “prizivaju” razne male nametnike kojima se pauci hrane. Nemojte im osiguravati topli dom i obilje hrane, već počistite iza sebe kako bi vaš dom uvijek bio čist i bez “nepozvanih sustanara”.

Čistite i izvan doma

Ako nemate mrežice na prozorima, lako će vam se u dom ušuljati razni kukci, posebice ako nemate običaj očistiti i ispred vrata ili s vanjske strane prozora.  Ako želite čist dom bez kukaca i paukova, čistite i unutra i izvana.

Kore agruma

Iako bi izgledalo loše i neuredno da po svom domu ostavljate kore od limuna ili naranči, možete ih ostaviti na prozorskim daskama, namještaju skrivenom od pogleda, na vrhu hladnjaka i sl.

Nabavite mačku

Ako ste ljubitelj četveronožnih ljubimaca, nabavite mačku, ona će potjerati paukove.

Posadite lavandu ispod prozora

Još jedan način da paukove držite dalje od svojih prozora. Miris lavande držat će ih podalje od vaših prozora i doma.

Odgovori