U potrošačkom društvu u kakvom živimo često smo skloni olako odbaciti dotrajale predmete i kupiti nove. Ipak, o tome vrijedi razmisliti. Uz malo truda starom se namještaju, onom od drveta te onom tapeciranom, može dati posve novi izgled. I ne samo to.

Vješto obnovljen komad namještaja može opet imati punu uporabnu funkciju te mu se čak, ako ga odlučite prodati, može povećati vrijednost. Odlučite li se sami pozabaviti poslom bojenja starog namještaja, trebat će vam kistovi za bojenje, temeljna boja, boja za drvo i štapići za miješanje, a pod možete zaštititi novinskim papirima i starim krpama.

Počnite čišćenjem

Komad drvenog namještaja kojemu želite udahnuti novi život prvo treba dobro očistiti. Tijekom godina, čak i na dobro održavanu namještaju, obično se stvori ljepljivi sloj mješavine voska i prašine. Obično ga je lako očistiti sredstvom za čišćenje drva na bazi ulja koje se može kupiti u specijaliziranim trgovinama i u većim supermarketima. Sredstvo treba obilno nanijeti na krpu, ostaviti da djeluje sat-dva te obrisati čistom krpom. Prema potrebi postupak se može ponoviti.

Za skidanje stare boje ili laka trebat će vam brusni papir grublje strukture ili fen za skidanje stare boje. Oštećenja i nepravilnosti u drvu možete ispuniti epoksi kitom. Kada se stvrdne, nakon nekoliko sati, epoksi-kit se može oblikovati i bojiti po želji, tako da se savršeno uklopi u cjelinu. Također možete ponovno izbrusiti cijelu površinu finim brusnim papirom.

Carstvo boja

Ako ste vješti s kistom ili valjkom, poslužite se njima pri nanošenju boje koja će osvježiti izgled starog namještaja. Ako želite biti sigurni da će bojenje biti vrlo uredno, možete upotrijebiti uređaj za bojenje (špricanje). Nakon nanošenja prvog, temeljnog sloja boje, slijedi sušenje od nekoliko sati pa do nekoliko dana, ovisno o kvaliteti boje i godišnjem dobu. U svakom slučaju, bolje je ne žuriti se s nanošenjem drugog sloja. Ako je kontrast između stare i nove boje namještaja izražen, temeljnu boju trebat ćete nanijeti dva puta.

 

Zatim slijedi nanošenje boje. Činite to polaganim, ravnomjernim potezima kista ili valjka, uvijek u istom smjeru. Ako želite da namještaj bude sjajan, bojenje završite slojem laka i potom ga ostavite da se suši najmanje jedan dan. Na stolove, stoliće i ormariće s dužim nogama boju krenite nanositi odozdo prema gore.

Bojite li ormarić s policama, prvo izvadite police i očistite ih. Njih treba bojiti odvojeno od ormarića. Kada ste sve obojili, ako imate maštovite ideje, možete dodati zanimljive ili vesele detalje: raznobojne točkica ili leptirića. Pritom vam mogu pomoći šablone ili skice te štapići ili vrlo tanki kist.

Ako su stare drške ormarića ili ladica dotrajale i oštećene, zamijenite ih novima. Poigrajte se bojama i oblicima. Konačan rezultat može i vas iznenaditi. Osvježavanje i vraćanje u funkciju starog dijela namještaja neće vam 
samo uštedjeti novac nego ćete se osjećati zadovoljno jer ste sami obavili posao, svojim rukama. A možete potaknuti i svoje prijatelje te rođake da učine isto!

Kada tapecirati, a kada baciti

No, nije bojenje jedini način za obnovu starog namještaja. One tapecirane komade nakon određenog perioda valja pretapecirati, što zbog starosti i dotrajalosti spužve i tkanine, što zbog slabe kvalitete novijih materijala kojima su, primjerice, sofe presvučene.

Popularnost ekokože, koja je u proteklih desetak godina na velika vrata ušla u domove svih onih koju su željeli drugačiji namještaj od onog presvučenog platnima – ne jenjava. I danas su umjetni materijali, dakako uz vječno popularnu kožu, najtraženiji.

No njihova trajnost, bez obzira na kvalitetu, ipak ima rok. Upravo su ekokoža i njezina jeftinija izdanja najčešći razlog zbog kojeg vlasnici namještaja traže pomoć tapetara, a razlozi su, doznali smo do vlasnice tvrtke za popravak i presvlačenje namještaja Martine Štrbac iz Velike Gorice, dotrajalost materijala.

Fatalna češka koža

– Ekokoža se vrlo često ljušti pa se zbog toga mnogi odlučuju na povratak tkanini jer se, ponukani lošim iskustvom, ne žele vratiti na ekokožu koja zna biti hladna – objašnjava Martina. Najčešće se, dodaje, tapeciraju veći komadi namještaja, kutne garniture ili trosjedi, a manje vlasnici radije zamijene.

Doznajemo i da se prije pet-šest godina na našem tržištu pojavila veća količina vrlo loše ekokože uvezene iz Češke, no zemlja proizvodnje se ne zna. Upravo je od te pošiljke napravljeno dosta namještaja koji je još uvijek u ponudi i koji odlikuje specifično pucanje koje potom prerasta u ljuštenje.

Prvo je vidljivo na dijelovima koji se najviše troše – rukohvatima i površinama za sjedenje, a potom i na naslonima. Ne može ga se spriječili ma koliko njegovali namještaj.

– Vrlo je važno s klijentima razgovarati otvoreno i da su oni svjesni koliko njihov komad namještaja koji žele urediti zaista vrijedi – objašnjava Martina. Ako je riječ o trosjedu koji su prije deset godina platili 3 ili 4 tisuće kuna, za njegovo uređenje nakon toliko vremena trebat će izdvojiti još barem dvije.

U takvim slučajevima objektivno savjetujemo klijente, no konačna je odluka ipak njihova. Martina dodaje da se recesija osjeti i u poslu tapeciranja pa je potražnja za presvlačenjem kožom postala prava rijetkost, dok je ekokoža najtraženija, i to, dakako, bijela! No u posljednje je vrijeme u trendu štof, i to pliš vedrih boja.

5 savjeta za razgovor s tapetarom

1. Dobra procjena – Pri kupnji namještaja valjalo bi se, osim cijenom, voditi i procjenom kvalitete. To je kriterij koji će majstor primijeniti kada dođe pregledati komad namještaja koji želite obnoviti. Nekad cijena materijala i rada prelazi prvobitnu vrijednost.

2. Parcijalno presvlačenje – Ako namještaj nije pretjerano uništen, može se obnoviti parcijalno, samo rukohvati ili samo naslon ako je riječ o manjem oštećenju. No razlike u boji uvijek će biti vidljive jer, čak i da radite od iste bale, svaki materijal s vremenom blijedi.

3. Pravi odabir materijala – Koža je najskuplji materijal kada je riječ o presvlačenju namještaja, slijedi je zamjenska koža ili popularnija ekokoža pa tkanine. Cijene nekih tkanina mogu doseći i cijenu kože ako je riječ o ručnom tkanju ili dizajnerskim rješenjima.

4. Spužve i federi – Uređivanje namještaja podrazumijeva puno više od presvlačenja novom tkaninom. Tapetar će u radionici skinuti prvobitni pokrov, pregledati spužvu, federe i konstrukciju te je po potrebi učvrstiti, zamijeniti federe i spužvu pa tek onda prekriti željenim materijalom.

5. Dogovor na vrijeme – Budući da su tapetarski obrti dosta traženi, raspitajte se i dogovorite unaprijed termin kada bi majstor mogao doći k vama po namještaj. Računajte da ćete bez njega biti od dva dana do tjedan dana, ovisno o veličini zahvata koji valja obaviti i veličini namještaja.

Dobro je znati

Presvlačenje u tkanine – rjeđe

Tkanina se na namještaju dosta brzo haba, no jeftinija je za presvlačenje od kože i ekokože koja se pak nudi u dva cjenovna razreda – ona nešto jeftinija za naslone stolica i sl. koja podnosi intenzitet do 5000 obrtaja (grebanja) ili ona čvršća, 30-ak posto skuplja i predviđena za 10 000 obrtaja. Koža je u odnosu na nju dvostruko skuplja.

Koža – što deblja, to bolja

Pri kupnji namještaja presvučenog kožom raspitajte se koliko je ona debela, objašnjava nam Vasja Srebrnič, začetnik linije namještaja Miotto. K tome je važno usporediti omjer cijene i kvalitete različitih proizvođača jer je takav komad namještaja – ulaganje.

Odgovori