Čišćenje sudopera kao i čišćenje odvoda sudopera treba provoditi redovito jer se u kuhinjskom sudoperu ponekad nalazi i više bakterija nego u javnom WC-u. Sada kada to znaš, nećeš to moći zaboraviti. U nastavku teksta pročitaj kako se brzo i efikasno riješiti prljavštine i bakterija u sudoperu.

Ako si i ti u zadnje vrijeme primijetio/la da ti je sve teže očistiti sudoper, da ti voda iz slavine “čudno teče” ili osjetiš neugodan miris koji se širi iz odvoda – sve što trebaš je nekoliko ekološki prihvatljivih opcija. Kako bi se riješio/la svega spomenutoga, ali i bakterija koje se nakupljaju u sudoperu, donosimo ti najbolje i najjednostavnije načine njegova čišćenja, ali i čišćenja njegovih komponenti.

1. Čišćenje sudopera od nehrđajućeg čelika

Za čišćenje sudopera od nehrđajućeg čelika sve što ti treba jest soda bikarbona i deterdžent za pranje posuđa. Soda bikarbona blago je abrazivna tvar koja će pomoći razgraditi čestice hrane koje su ostale na tvojem sudoperu bez da nanese štetu na površini samoga sudopera. Nakon što ju naneseš i protrljaš, sudoper isperi deterdžentom za pranje posuđa i osuši krpom.

Drugi način dolazi uz malo više potrebnih komponenti – sode bikarbone, octa, limunove kore, maslinova ulja i papirnatih ručnika. Sudoper namoči i na njega utrljaj sodu bikarbonu koju zatim isperi uz pomoć octa koji će početi stvarati pjenu. Zatim ponovno uzmi spužvu i protrljaj po sudoperu te isperi s vodom. Sada kada su uklonjene bakterije, svoj sudoper protrljaj s narančinom ili limunovom korom za ugodan miris. Za kraj, na papirnati ručnik stavi malo maslinova ulja te prođi cijelu površinu sudopera. To će ostaviti sjajan trag koji će trajati nekoliko tjedana.

ciscenje sudopera

2. Čišćenje slavine i mlaznice za vodu (perlatora)

Naslage kamenca zbog tvrde vode mogu se nakupiti na tvojoj slavini, na dijelu mlaznice, te mogu začepiti rupice i tako prouzročiti slab protok vode ili neželjeno špricanje. Kako bi stao/la tome na kraj, mlaznicu možeš odvojiti te sito i ostale dijelove potopiti u alkoholni ocat.

Ako ne možeš odvojiti spomenuti dio, malo octa možeš uliti u vrećicu koju ćeš onda zavezati/pričvrstiti gumicama na sam kraj slavine i ostaviti da tako stoji neko vrijeme dok ocat ne napravi svoju magiju.

ciscenje slavine s octom

3. Čišćenje odvoda sudopera

Kad je u pitanju čišćenje odvoda sudopera, najjednostavnija opcija jest odlazak do trgovine i kupovina sredstva za odčepljivanje odvoda. No postoje i moćna prirodna sredstva kojima ćeš postići sličan učinak.

Možda najjače sredstvo za čišćenje odvoda sudopera, odnosno za odčepljivanje odvoda, je kombinacija sode bikarbone i octa. Najprije u odvod stavi nekoliko žlica sode, a potom ulij nešto octa. Odmah ćeš primijetiti reakciju. Ostavi smjesu sat vremena da odradi svoje, a ako se radi o ozbiljnijem začepljenju, i preko noći. Na kraju odvod isperi vrućom vodom.

Još jedna moćna kombinacija za čišćenje odvoda sudopera je soda bikarbona i limunska kiselina. U odvod dodaj pola čaše limunske kiseline i pola čaše sode bikarbone. Na to dodaj 1 čašu vruće vode i nakon 10-15 minuta isperi odvod vrućom vodom.

ciscenje odvoda sudopera