Iako mnogi od nas ne razmišljaju o tome, sezona grijanja nam se približava, a prije toga potrebno je pregledati radijatore. Protok topline može se smanjiti nakupljanjem prašine, zbog čega radijatori onda rade više kako bi jednako zagrijali prostoriju. To rezultira povišenim računima za grijanje, a to nitko ne želi. Mi vam donosimo sve o čišćenju radijatora –  kako ih pravilno održavati, zašto ih je važno čistiti i s čime radijatore očistiti.

Standardni radijatori u Hrvatskoj su metalni i rebrasti, s puno žljebova i panela u kojima se mogu skupljati prašina, dlake od ljubimaca, razni sprejevi i mirisi, nikotin ili pare od kuhanja. Razlog zbog kojeg se skuplja sva prašina zajedno i zarobljava baš u vašem radijatoru je zbog strujanja zraka koje pomaže cirkulirati toplinu oko prostorije koju zagrijavate. Prašina i prljavština radijatora trebala bi se čistiti barem jednom godišnje, najbolje nakon sezone grijanja.

Kako i zašto radijatore održavati čistima?

Budimo iskreni, čišćenje radijatora nam nije na vrhu liste prioriteta. Ali čim radijatore upalite, oni skupljaju veliku količinu prašine. Neki radijatori se lakše čiste, dok se za neke treba malo pomučiti. U specijaliziranim prodavaonicama možete kupiti posebnu četku za radijatore koja neće oštetiti površinu radijatora, no ako ju nemate, čišćenje površine pločastih i cjevastih radijatora bit će učinkovito i kombinacijom blagih sredstava za čišćenje, usisavanjem i ispuhivanjem zraka. Prašina između rebara radijatora može spriječiti izlaženje topline, što znači da vaši radijatori moraju raditi više kako bi zagrijali vašu sobu. Ukoliko vaši radijatori nisu metalni, informirajte se u uputstvima prije čišćenja. Svakako izbjegavajte materijale i četke koje mogu izgrepsti ili oštetiti radijatore.

Loša vijest za pušače: nikotin se jako lako upija u boju radijatora i s godinama će vaš bijeli radijator polako prijeći u žuti, a onda će vam biti potrebna posebna jaka sredstva za čišćenje, ili pak ponovno bojanje.

kako ocistiti radijator

Ako radijator ne grije ravnomjerno, odzračite ga!

Provjeravajte radijatore da vidite raspoređuje li se toplina ravnomjerno. Ako primijetite da je radijator na vrhovima hladan, a pri dnu topao, tada znate da ga treba odzračiti. Odzračivanje se radi posebnim ključem za odzračivanje, i to kad je sustav hladan. Pripremite ispod otvora u kojem okrećete ključ omanju posudu u koju će kapati voda ili pak ručnik kako ne biste napravili nered ili oštetili pod. Zatvorite ključ kad voda počne curiti. Čestitamo – odzračili ste radijator! Ako vam se to često događa, to znači da postoji mogućnost da vam zrak negdje ulazi u sistem. U tom slučaju obratite se stručnjacima.

[VEZANO] 5 najčešćih problema s radijatorima

Ako pak primijetite da je radijator u donjem dijelu hladan, a na gornjem vruć, to je već malo veći problem. Vjerojatno se radi o nakupljanju mulja koji sprječava da vruća voda dosegne svaki stupac radijatora.  Ovaj problem je većinom vezan uz starije radijatore, no isto tako vam može povećati račune za grijanje, stoga nemojte odgađati poziv stručnjaku.

odzracivanje radijatora

Čišćenje radijatora

Za čišćenje radijatora uglavnom vam nisu potrebni posebni alati, već samo usisavač, kanta vode s deterdžentom, komprimirani zrak ili sušilo za kosu. Ako ste u mogućnosti, nabavite i četku za pranje rebara radijatora koja će vam ubrzati čišćenje. Donosimo vam ove jednostavne korake kako bi vaši radijatori ponovno izgledali čisto i sjajno te kako bi bili sigurni da dobro rade, da vam štede novac i održavaju toplinu:

  1. Isključite grijanje
  2. Usišite prašinu iz radijatora
  3. Ako ju imate, pomoću četke očistite rebra radijatora koja niste mogli usisati
  4. Sušilom ili komprimiranim zrakom ispušite ostatak prašine
  5. Vanjski dio radijatora obrišite mokrom krpom kako biste uklonili svu prašinu
  6. Temeljito obrišite radijator suhom krpom

Uz ove detaljne korake svatko može uz malo truda i vremena s lakoćom očistiti svoje radijatore. No, ako sami ne želite ili ne stignete, postoje profesionalni čistači koji to mogu učiniti za vas. Pogotovo ako ste tek uselili u novi stan, temeljito čišćenje radijatora neka vam bude na listi prioriteta jer prljavi radijatori mogu predstavljati rizik za vaše zdravlje zbog nakupljanja alergena i samo će vam smanjiti kapacitet grijanja što znači da će radijatori više raditi pa ćete imati i veće troškove grijanja.

ciscenje radijatora

Smanjite potrošeno vrijeme i budžet na održavanje svoga doma. Prepustite posao profesionalcima u ORYX Asistenciji.

[VEZANO] Održavanje sustava centralnog grijanja