Pri odabiru podnih obloga najčešće se vodimo estetikom, ali nakon toga cijenom. Ni jedan ni drugi faktor nije zanemariv – koliko je bitno da je materijal lijep i da se stilski uklapa u prostor, toliko svoj odabir trebamo prilagoditi i svojim financijskim mogućnostima.

Često je onda odabir podne obloge, u ovom slučaju laminata i stvar kompromisa, no pri izboru doista trebamo biti razumni i dobro se informirati prije kupnje. Dobar izvor informacija su korisnici iz prve ruke – prijatelji, kolege ili poznanici koji imaju iskustvo u postavljanju laminata u svome domu. A drugi izvor su stručne osobe – majstori, građevinari, arhitekti ili trgovci u dućanima.

Dva osnova argumenta za nabavku laminata, osim što je u trendu jesu njegova povoljna cijena i jednostavno i brzo postavljanje. Laminat je stoga izvrstan i za brzi makeover vašega doma – bit će to vidljiva promjena i osvježenje. Laminat može biti nova estetska dimenzija uz vašem domu.

Prije nego što krenete u kupnju i odaberete laminat za svoj interijer, morate uzeti u obzir nekoliko kriterija.

1. SPECIFIČNOST PROSTORA

Vrsta laminata odnosno uzorka ovisit će i o prostoru u koji ga namjeravate postaviti. Ako je soba veća, onda i uzorak svakako može biti krupniji i uočljiviji. Laminat bez uzorka u velikim prostorijama djeluje bezlično. Ako je prostor manji, osim laminata bez pretjerano uočljivog uzorka dobro je odabrati i onaj svjetlijih nijansi jer će tamniji dodatno zatvoriti i umanjiti prostor. Svjetlije nijanse stvorit će iluziju prostornosti.

Usto, nije svaka vrsta laminata za svaki prostor – oznake (31, 31, 33) na pakiranjima govore nam za koju su namjenu tj. koliko opterećenja mogu podnijeti. Klasa 31 je ponajprije za sve stambene prostore, ali i komercijalne koji se manje koriste, klasa 32 za stanove i urede, a klasa 33 je najotpornija jer se može staviti i u one prostore za intenzivno komercijalno korištenje.

Osim tvrdoće, bitno je obratiti pozornost podnosi li i u kojoj mjeri laminat koji kupujemo svjetlost, odnosno koliko je postojan na nju.

2. STIL I OSOBNI UKUS

Ovaj kriterij, kao što smo već i naveli nije zanemariv. Osim u različitim nijansama – od bijele, preko smeđih nijansi pa sve do mahagonija, sive i crne, laminat također ima i različite uzorke kojima u većoj ili manjoj mjeri imitira teksturu drveta, kamena, mramora... Neke kvalitetnije vrste laminata toliko su dobro napravljene da je teško na prvi pogled prepoznati je li riječ o parketu, mramoru, kamenu ili laminatu. Naglašeniji uzorci (imitacija drveta, kamena, mramora) djelovat će prirodnije i više će se isticati u interijeru. Moderni minimalistički interijeri vole one s manje uzoraka, a naročito bijele, svijetlobež i sive. Ako želite tamniju nijansu, imajte u vidu da ćete ju morati više održavati jer se prašina prije primijeti na takvom laminatu. Bijeli laminat bez naglašenih uzoraka također je vrlo osjetljiv i zahtjevniji za održavanje.

3. KVALITETA 

Novac često zna biti ograničenje pri odabiru, no nemojte nikada posegnuti za onim najjeftinijim. Jednostavno, taj će imati i najkraći vijek trajanja. Raspon cijena laminata je doista velik – od četrdesetak do 300 kuna po četvornom metru. Usto, morate znati da je viša klasa laminata znatno izdržljivija na vlagu, ogrebotine i površinska oštećenja.

4. POSTAVLJANJE

Dobra strana laminata je što ga možete postavljati i na pločice i već postojeće podloge (beton, linoleum…), što znatno olakšava priču. No, nikada na tapison! Površina mora biti ravna i čvrsta, a postoje dvije metode postavljanja: s ljepilom ili bez njega odnosno klik-sistemom na koji funkcionira većina postojećih laminata na tržištu. Može se postavljati u svaku vrstu prostorije, no u kupaonice, verande, saune se ipak ne preporučuje zbog velike količine vlage. Iznimke su one vrste laminata specijalno namijenjene kupaonicama. I prilikom postavljanja ne zaboravite staviti ispod laminatnih ploča podloge za zvučnu izolaciju. Prije postavljanja dobro je da laminat odstoji u tom prostoru najmanje 48 sati kako bi se aklimatizirao.

Odgovori