U nastavku donosimo nekoliko prirodnih sredstava protiv muha.

Miris eteričnih ulja je muhama neprivlačan pa tako ne vole miris jabučnog octa kao niti eterična ulja lavande, mente, eukaliptusa, citronele, karanfilića. Stoga, možete kuglice od pamučne vate nakapati s nekoliko kapi nekog od gore navedenog eteričnog ulja i tako muhe držati podalje.

U posudu se može nakapati i nekoliko kapi ulja karanfilića koji se mogu zabosti i u polovice limuna kako bi se spriječio ulazak muha u prostoriju.

U borbi protiv muha koriste se geranij, bosiljak, lavanda, menta, kopar, rajčica. Pa tako možete neku od ovih biljaka uzgajati na svojim terasama i dvorištima.

U kokosovo ulje možete dodati 20 do 30 kapi ulja citronele i dobro pomiješati, razliti u male posudice koje postavimo u svaku prostoriju.

Klinčić je dobar u odbijanju muha jer ne podnose njegov miris pa tako možete prepoloviti nekoliko limuna i u njih zabosti po 10-ak klinčića.

Muhe će držati dalje i sprej od limunske trave kojeg ćete dobiti tako da u bosu s raspršivačem ulijete 4 žlice tople vode i 12 kapi esencijalnog ulja limunske trave te se s tim pospreja prozore i vrata.

 

muhe dom

Protiv muha možete koristiti i vino na način da pomiješate pola šalice bijelog ili crnog vina i sredstvo za pranje posuđa te to ostavite pored prozora.

Dobra ideja za lovljenje muha su ljepljive trake koje možete pronaći u trgovini ali možete ih i sami izraditi. Šećer skuhajte s vodom do gustog sirupa kojim premažite papirne ili platnene trake koje možete koncem objesiti na mjesta na kojem se skupljaju muhe.

Muhe ne vole ni objekte koji svjetlucaju i reflektiraju svjetlost pa se kao efikasna zaštita može koristiti ukoliko u najlonsku vrećicu stavite 2 do 3 novčića i vodu te to stavite visiti kod ulaza u prostor ili po dvorištu.

Mogu se napraviti i zamke od plastičnih boca na način da se na gornjem dijelu boce naprave mali otvori kroz koje muha može ući u bocu, a ne može izaći. U bocu je potrebno staviti otopinu od deterdženta za suđe, šećera i jabučnog octa u odnosu 1:3:1 ili slatku otopinu džema i vode s malo šećera.

A ukoliko imate problema s najezdom vinskih mušica u posudu ulijte pola litre mlijeka, dodajte četiri žlice papra i dvije žlice šećera te miješajte na laganoj vatri 15-ak minuta. Kada ste gotovi, ulijte otopinu u posude i stavite ih na mjesta na kojima se skupljaju mušice.

Odgovori