Mjesecima pazite i mazite svoje biljčice, dajete im svjetlosti, vode, dohranu i ljubav, i onda ih preko noći pojede sluzavi lopov? Ako zvuči poznato, znajte da niste jedina vrtlarska žrtva dobro poznatog nametnika – puža. Ovogodišnje nestabilno vrijeme s učestalim kratkim pljuskovima pogodovalo je najezdi puževa u svačijem vrtu, a mi vam donosimo 5 načina kako ih se najbrže riješiti!

Pesticidi

Suzbijanje puževa pesticidima dugo je godina bila općeprihvaćena aktivnost, no pojavom organskih načina vrtlarenja, morate paziti o kojim se sredstvima radi. Pužomori i gelovi protiv puževa imaju jasna uputstva kad ih treba koristiti i kako njima rukovati. Također, jako je važno i pratiti koji od sredstava nisu štetni za pčele, gliste, ribe i domaće životinje.

Ogradite i podignite gredice

 

vrt puževi

Otežajte puževima posao; podignite gredicu svog povrtnjaka za 10ak centimetara, ili ju pak ogradite ogradom s izbočenim rubom preko koje se neće moći popeti. Poznato je da puževi ne vole bakar, točnije reakcija njihove sluzi i bakra im je kao mali električni šok. Postavite cijevi oko vrta i pratite svoje povrće kako veselo i slobodno lista.

Otjerajte ih aromatičnim biljem

Poznato je da puževi nisu fanovi aromatičnog bilja, čiji okus, miris ili teksturu jednostavno ne podnose. Mnoge od tih biljaka su cjenovno pristupačne, pa ako se oboružate, primjerice, kaduljom, gorušicom, paprati, ricinusom, lavandom i pelinom, prirodno ćete odagnati ove sluzave napasti.

Alternativno, možete te listove postaviti diljem gredice da odagnate puževe da se šeću gdje ne bi smjeli. Aromatično bilje je najprirodniji način, ali se nemojte oslanjati samo na njega za suzbijanje velikog broja puževa na velikoj površini.

Sol je vaš (ne)prijatelj

puževi u vrtu

Puževi tradicionalno ne vole sol jer ih isušuje. Iskoristite tu činjenicu tako da ih ili mehanički uzmete i ubacite u posoljenu vodu, ili svoj vrt okružite slanom barijerom. Ako ste na moru, morska trava je prirodni repelent, preko nje puževi neće ići. Pazite da morsku travu ne posadite preblizu gredicama ili pak solite previše i preblizu; sol bi mogla oštetiti vaš povrtnjak više nego puževi protiv kojih se borite.

Ugostite životinje koje vole jesti puževe

Patke, ježevi, kokoši… Nisu samo slatki, nego i korisni. Ako ste u mogućnosti, posudite ih za vikend od susjeda poljoprivrednika. Životinje će dobiti besplatno jelo i vikend u gradu, a vi vrt prazan od nametnika. Osim ovih životinja, žabe i gliste jedu njihove ličinke, pa je korisno i njih imati pri ruci. Sad vam onaj mali bazen žabnjak i nije tako loša ideja, zar ne?

GREJPFRUT, PIVO, MED…

Razni stručnjaci „kunu“ se u razne namirnice koje imamo u kućanstvu, a mi vam nabrajamo samo neke. Ako ste jedan od onih koji se mogu odvojiti od dvije, tri limenke pive, žrtvujte ih svakako za dobrobit vašeg vrta. Visoku limenku s pivom otvorite i posadite u zemlju. Preko noći će se puževi utopiti u pivi i iz limenke neće moći izaći. Kvasac i med otopite u vodi i pričekajte da voda potpuno ispari, pa tu mješavinu servirajte pužu za večeru. U med će se zalijepiti, a vi ćete ga drugi dan elegantno baciti u kompost. Grejpfrut je jako ukusan puževima, stoga nakon što pojedete jednu polovicu, drugu postavite naopačke u vrt, s malom rupicom kako bi mogli ući. Ubrzo će ih se na gozbi okupiti mnoštvo. Možete također nabaviti dijatomejsku zemlju, posebni prah sa sitnim oštrim kamenčićima koji su puževima kao noževi.

Suzbijanje puževa metodička je borba, što znači da ćemo jedino kombinacijom svih gore opisanih alternativnih načina i metoda te korištenjem nekih od preparata sigurno polučiti uspjeh. Sretno i uživajte u blagodatima svog vrta!