Kako spriječiti kondenzaciju na prozorima? Kondenzacija na prozorima je čest problem, bilo živjeli u staroj ili novoj nekretnini. Može se pojaviti u bilo koje doba godine iako je češća po zimi kada su niže temperature i kada je uključeno grijanje. Uzrok je kada vlažan zrak u prostoru dođe u dodir s površinom čija je temperatura niža od zraka. Kontakt pretvara taj vlažan zrak u tekućinu i tako nastaje kondenzacija. Uzrok može biti i veća vlaga u prostoru. Nažalost, kondenzacija na prozorima uzrokuje stvaranje crne plijesni na zidovima, okvirima prozora i zavjesama te je moguće čak i ljuštenje boje i laka, oštećenje drvenih dijelova prozora kao i tapeta na zidovima. U nastavku vam donosimo savjete kako smanjiti vlagu u prostoru.

1. Smanjite relativnu vlažnost zraka

To ćete napraviti nizom aktivnosti kao što su: kraće se tuširajte kako biste smanjili količinu vlage u zraku; osigurajte dobar odvod zraka prilikom kuhanja i tuširanja; osigurajte cirkulaciju zraka tako što ćete držati otvorena vrata svih prostorija; izbjegavajte velike promjene sobne temperature; pokušajte što manje prekrivati prozore zavjesama i roletama

2. Prozračujte prostor

Dovoljno je svaki dan otvoriti prozore na samo 20 minuta, i to najbolje ujutro kada je kondenzacija najgora, a pogotovo ih držite otvorenim tijekom kuhanja, tuširanja i sušenja odjeće što je osobito bitno ako nemate dobro riješenu ventilaciju prostora. Osim što je zdravo spavati s malo otvorenim prozorom, to će također utjecati na smanjenje vlage u prostoru.

3. Spriječite širenje pare po domu

Kondenzacija je najčešća u kuhinji i kupaonici. Tijekom kuhanja prekrijte lonce poklopcima, koristite kuhinjsku napu i otvorite prozor. Nakon kupanja ili tuširanja otvorite prozor, osušite vlažne površine ili koristite ventilaciju za vrijeme kupanja. Dok kuhate ili se tuširate svakako držite zatvorena vrata kako bi se para zadržala u samo jednoj prostoriji.

kako sprijeciti kondenzaciju na prozorima - plijesan

Kondenzacija na prozorima uzrokuje stvaranje crne plijesni na zidovima, okvirima prozora i zavjesama!

4. Ne sušite odjeću u domu

Sušenje odjeće u zatvorenom prostoru uzrokuje rast plijesni i potiče veću vlagu i kondenzaciju i to pogotovo kada se odjeća suši na radijatorima. Ako nemate sušilicu, objesite rublje najbolje u kupaonicu i zatvorite vrata kako bi se vlaga zadržala u jednoj prostoriji te otvorite prozor ako ga imate u kupaonici kako bi vlaga izašla.

5. Izbjegavajte velike promjene sobne temperature

Tijekom hladnijih mjeseci pokušajte održavati stalnu temperaturu jer će to smanjiti kondenzaciju. Sustav grijanja podesite da je cijelo vrijeme uključeno ili ga podesite da se grijanje uključi u dijelu dana kada je najhladnije.

6. Rasprostrite sobne biljke

Izbjegavajte držati svoje sobne biljke na jednom mjestu jer će se na tom mjestu nakupljati vlaga nego ih rasprostrite po cijelom domu pogotovo tijekom hladnijih mjeseci

7. Nabavite brisač za prozore

Za uklanjanje vlage s prozora bolje je koristiti specijalizirani prozorski brisač nego krpu ili ručnik jer će on spriječiti nastajanje bakterija, plijesni i oštećenja od vlage na prozorskim okvirima.

kako sprijeciti kondenzaciju na prozorima - odjeca

Sušenje odjeće u zatvorenom prostoru uzrokuje rast plijesni i potiče veću vlagu i kondenzaciju!

8. Boja protiv kondenzacije

Savjetujemo da kao bazu u prostorima kao što su kuhinja, kupaonica ili neka druga prostorija s visokom vlagom, koristite specijalnu boju protiv kondenzacije koja je gušća od normalne boje i koja upija vlagu, sprečava pojavu plijesni kao i kondenzacije.

9. Nabavite odvlaživač zraka

Odvlaživač zraka smanjiti će razinu vlage u zraku, ali i pomoći pri uklanjanju grinja i smanjenju alergija. Idealni su za kupaonice, kuhinje ili bilo koji prostor u domu s prekomjernom vlagom.

10. Investirajte u bolju izolaciju

Ukoliko ništa od gore navedenog ne smanji kondenzaciju, ne preostaje vam ništa osim poboljšanja izolacije vašeg doma odnosno kvalitetne termoizolacije unutarnjih i vanjskih zidova, a što će vam pomoći i u uštedi energije i smanjenju računa. Izolaciju možete poboljšati i na način da nadogradite prozore na dvostruko/trostruko staklo.

Muči vas vlaga u domu? Ovi trikovi će vam pomoći