Donosimo odgovor na pitanje kako ukloniti miris kućnih ljubimaca u domu. U ovim hladnim mjesecima to može biti izazov. Stoga smo istražili najbolje, najbrže i provjerene načine za to. Većinu sredstava imate kod kuće i možete ih već danas početi koristiti. Izbacite miris iz kuće, a ljubimce ostavite da vam uljepšavaju život.

  • Prozračivanje je ključ

Kako ukloniti miris kucnih ljubimaca u domu? Prozračivanje stana je ključno za eliminaciju mirisa kućnih ljubimaca. Ova aktivnost neka vam uđe u naviku, jer najbrže i najlakše možete osvježiti i zamijeniti ustajali zrak te poboljšati kvalitetu sebi, ukućanima i ljubimcima.

  • Redovito čišćenje

Opća higijena vašeg stana ključna je za smanjenje neugodnih mirisa. Redovito usisavajte i brišite podove. To će pomoći u uklanjanju dlaka i nečistoća. Svi znamo da su naši ljubimci najbolji i najdivniji, ali uz njih ide odgovornost da za njima čistimo i držimo im higijenu na visokom nivou. I ukućani i gosti će vam na tome biti zahvalni.

  • Spremite se za češće pranje posteljine i tkanina

Perite posteljinu, prekrivače i tkanine koje vaš ljubimac koristi. Ako ste u mogućnosti, birajte tkanine s kojih dlake same spadaju, kao što su svila, traper, umjetna ili prava koža. Ako ljubimci spavaju na vašem krevetu, a k tome borave i izvan kuće, budite spremni na promjenu posteljine dva ili više puta tjedno. To će poboljšati kvalitetu sna i vama i njima.

  • Pročistite zrak dezodoransima

Specifični dezodoransi koje koristite na kućnim ljubimcima mogu pomoći u otklanjanju neugodnih mirisa iz prostorija. Posebno su dobri odmah nakon šišanja ljubimaca. U specijaliziranim prodavaonicama možete kupiti već pripravljene dezodoranse koji učinkovito upijaju ili neutraliziraju mirise.

kako ukloniti miris kucnih ljubimaca u domu

  • Prirodna sredstva za upijanje mirisa

Aktivni ugljen blizu posude za nuždu je još jedna metoda kako ukloniti miris kućnih ljubimaca u domu. Uspješno upija neugodne mirise i sprečava da se prošire stanom.

Čak i neke biljke mogu pozitivno djelovati na mirise, primjerice bostonska paprat i klorofit. Od aromatskih tu su lavanda, timijan, limunska trava, ružmarin. Limunsku travu također možete koristiti i kad želite spriječiti da vam ljubimci grebu po kauču.

Posude sa sodom bikarbonom možete postaviti blizu područja gdje se širi miris ljubimaca. Soda bikarbona učinkovito upija mirise i može se ostaviti da djeluje nekoliko dana prije nego je potrebno da se zamijeni novom.

Ocat pomaže neutralizirati i eliminirati mirise. Napravite prirodni sprej koristeći jednake dijelove vode i octa. Raspršujte na namještaj, tepihe ili druge površine gdje se zadržavaju mirisi kućnih ljubimaca.

Zeolit je prirodni mineral koji najčešće dolazi u prahu, ali se može koristiti i u obliku granula ili kamenja za apsorpciju mirisa. Pospite ga po tepisima, presvlakama ili krevetu od ljubimca, ostavite neko vrijeme, zatim usisajte. Posebno je učinkovit kod mirisa zečeva, kunića, zamoraca, miševa i hrčaka.

  • Kvalitetna hrana za ljubimce

Ako možete, odaberite visokokvalitetnu hranu za svog ljubimca kako biste mu smanjili prejake mirise.

  • Redoviti veterinarski pregledi

Zdravlje vašeg ljubimca igra ključnu ulogu u kontroliranju mirisa. Redoviti pregledi kod veterinara mogu identificirati potencijalne probleme, kao što su određene bakterijske infekcije, problemi s analnim žlijezdama ili kožni problemi.

  • Ubrizgati miris u prostor – zašto ne?

Mirisne svijeće mogu otkloniti neugodne mirise, posebice lavanda, cedar i đumbir. Difuzori u kombinaciji s prirodnim mirisima posebno su popularni u zadnje vrijeme, a kako i ne bi kad je njihova primjena zdrava i za vlasnike i za ljubimce.

  • Pravilno skladištite izmet i održavajte njihov toalet

Redovito čišćenje i održavanje kutije za mačji pijesak ili prostora za smeće psa ključno je za kontrolu mirisa.

Redovita higijena, pravilna prehrana te redoviti veterinarski pregledi mogu pomoći u održavanju vaših kućnih ljubimaca čistim i smanjenju neugodnih mirisa. Neki mirisi ipak mogu biti znak bolesti ili poremećaja. Ako vaš ljubimac duže vrijeme ima neuobičajen ili izrazito jak miris, konzultirajte se s veterinarom radi utvrđivanja mogućih zdravstvenih problema. Ukoliko imate problem s neugodnim mirisima u autu, saznajte kako ih se možete riješiti.