Odgovarajuća temperatura u hladnjaku održava hranu hladnom i sigurnom za jelo danima, čak i tjednima, jer se hlađenjem usporava rast bakterija. Kada se temperature hrane počnu penjati iznad određene točke (oko 4 Celzijevih stupnjeva), bakterije se počnu eksponencijalno umnožavati. Nije svaka od tih bakterija loša – ali nije ni svaka dobra. Kako zbog kvalitete hrane, tako i radi smanjenja rizika od trovanja hranom, bilo bi pametno hladnjak postaviti na preporučenu temperaturu i slijediti smjernice za održavanje hladnjaka.

Koja bi temperatura trebala biti u hladnjaku?

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) kaže da je preporučena temperatura hladnjaka ispod 4 Celzijevih stupnjeva, dok je idealna temperatura zamrzivača ispod -17 Celzijevih stupnjeva. Međutim, idealna temperatura hladnjaka je zapravo niža, a cilj je da ona bude između 1,7 do 3,3 Celzijevih stupnjeva. Ovaj temperaturni raspon je najbliži tome da ne dođe do smrzavanja. Također je blizu temperaturi od 4 Celzijevih stupnjeva, kada se bakterije počinju brzo razmnožavati.

Temperature iznad raspona 1,7 do 3,3 Celzijevih stupnjeva mogu biti previsoke. Hrana će vam se brzo pokvariti, a mogli biste se suočiti i s nekim probavnim problemima koje uzrokuju bakterije poput salmonele i E. coli.

Koja je optimalna temperatura u hladnjaku i zamrzivacu - temperatura hladnjaka

Kako mjeriti temperaturu hladnjaka?

Možete kupiti jeftini samostojeći termometar za aparate na internetu ili u bilo kojoj trgovini s kućnim potrepštinama. Stavite termometar u hladnjak i ostavite ga da stoji u njemu 20 minuta. Zatim provjerite temperaturu. Ako niste blizu idealne temperature hladnjaka, ili čak preporučene, ponovno postavite upravljačku ploču hladnjaka.

Nažalost, nisu svi mjerači temperature hladnjaka točni. Možda ste frižider namjestili na 2,3 Celzijevih stupnjeva, ali prava temperatura zapravo iznosi oko 0 ili čak 4 Celzijevih stupnjeva. Nije neuobičajeno da temperatura u hladnjacima padne i do nekoliko stupnjeva od oznake koju ste postavili. Štoviše, neki hladnjaci uopće ne prikazuju temperaturu. Oni samo omogućuju podešavanje temperature hladnjaka i zamrzivača na ljestvici od 1 do 5, pri čemu je 5 najtoplija opcija. Tako da bez termometra ne možete znati koji su stvarni stupnjevi.

Nakon što ste nabavili termometar i očitali temperaturu, možete prilagoditi temperaturu hladnjaka u skladu s tim kako bi temperature bile u rasponu između 1,7 i 3,3 Celzijevih stupnjeva. Isto možete učiniti i u svom zamrzivaču, s ciljem da se temperatura što više približi -17 Celzijevih stupnjeva.

Kako ohladiti hladnjak?

Ako utvrdite da vam se temperatura u hladnjaku stalno kreće oko 4 stupnja unatoč prilagođenim postavkama temperature, možete poduzeti nekoliko koraka kako biste svom hladnjaku pomogli u održavanju idealne temperature.

Ostavite hranu da se ohladi prije nego što je stavite u hladnjak

Vruće zdjele preostale juhe ili pečene piletine mogu brzo zagrijati mali prostor u vašem hladnjaku, što dovodi hranu u opasnost od brzog rasta bakterija. Kako biste zaštitili sve u svom hladnjaku, ostavite da se hrana malo ohladi prije nego što je poklopite i spremite u hladnjak.

Provjerite okvire vrata

Okvir i rubovi vrata hladnjaka zadržavaju hladnoću i sprječavaju ulazak topline. Ako neki od rubova popušta ili postoji neka rupa, vaš hladan zrak vjerojatno izlazi iz hladnjaka. To može otežati pravilno hlađenje hladnjaka (i potrošiti više električne energije te povećati mjesečni račun za struju).

Koja je optimalna temperatura u hladnjaku i zamrzivacu - Provjerite okvire vrata

Nemojte prečesto otvarati vrata

Svaki put kada otvorite vrata hladnjaka, ispuštate hladan i unesite topli zrak. Odolite iskušenju da stojite ispred hladnjaka dok ste gladni. Umjesto toga, uzmite ono po što ste došli i brzo zatvorite vrata.

Držite frižider punim

Pun hladnjak je sretan hladnjak. Isto vrijedi i za vaš zamrzivač. Temperatura u hladnjaku može duže ostati hladnija i hrana se najbolje hladi ako su police i ladice uglavnom pune. Samo pazite da ne pretrpate prostor i smanjite protok zraka.