Kante za smeće magnet su za insekte i bakterije pa ih je zato važno održavati čistima. Nije ih dovoljno samo prebrisati i izvaditi vrećicu sa smećem.

Uz redovno čišćenje doma, nemojte zaboraviti i na kante za smeće. Donosimo vam savjete za čišćenje kante za komunalni otpad, kante za biootpad te kante za papir.

Prije svega, koristite kantu s poklopcem kako biste zadržali neugodne mirise i spriječili ulazak insekata. Imajte na umu da kante s pokretnim poklopcem nisu uvijek najpraktičnije, jer će vam ruke vjerojatno dodirnuti poklopac svaki put kad bacite smeće, pa i on može postati neuredan. Kante s pedalama su idealne.

Svakodnevno obrišite poklopac i kantu antibakterijskim maramicama i sredstvima za prskanje. Neka ovo postane redoviti dio vaše rutine čišćenja, ili pak proljetnog čišćenja. Dubinsko čišćenje primijenite jednom tjedno:  kantu temeljito operite i dezinficirajte vrućom vodom i tekućim dezinficijensom. Snažno istrljajte četkom, obraćajući posebnu pozornost na dno kante jer su tu najneugodniji mirisi.

Alternativa komercijalnim sredstvima za čišćenje

Jedna od alternativa je soda bikarbona. Pospite malo sode bikarbone na dno kante i ulijte vodu da otopi sve nakupine i da se dno dobro očisti. Kora citrusa: Ovo je privremeno rješenje. Stavljanje malo limunove ill narančine kore u kantu za smeće pomoći će kratkoročno spriječiti neugodne mirise.

Kupite mirisne obloge za kante: Na tržištu postoje mirisne podstave za smeće sa snažnim svježim mirisom kako bi prikrili neugodne mirise.

Čišćenje vanjske kante za smeće

Vanjske kante za smeće magneti su za bakterije i insekte, a mogu privući i muhe, ose, lisice, miševe i štakore ako postoji jak miris ili ako je kanta prepuna.

Da biste smanjili neugodne mirise, prethodno isperite ambalaže kao što su limenke i boce, te istisnite zrak iz vreća za smeće i zavežite ih prije nego što ih stavite u kantu (nedostatak zraka usporava brzinu razgradnje).

Ako je moguće, čuvajte vanjske kante u hladu kako biste umanjili neugodne mirise i smanjili vjerojatnost privlačenja muha. Ako je kanta izložena sunčevoj svjetlosti, to će samo ubrzati učinak truljenja.

Vanjske kante operite jednom mjesečno dodajući u njih malo izbjeljivača i napola ih napunivši vodom. Obrišite kantu okolo i ostavite da tako odstoji sat vremena. Izlijte prljavu vodu i ponovno isperite kantu, iznutra i izvana, čistom vodom. Okrenite naopako da se ocijedi.