Prvo što se trebate zapitati jest za što će vam služiti kuhinja? Možda se na prvi pogled čini banalno, ali nemaju iste potrebe žene koje pripremaju zimnicu i one kojima je kuhinja mjesto za odlaganje hrane iz trgovine i brzu pripremu obroka. Netko tko provodi puno vremena u kuhinji treba puno više prostora, kuhinjske ormariće s posebnom namjerom, kvalitetnije okove i raspored koji će uglavnom raditi po mjeri.

Prednosti i mane gotove kuhinje

Ako se odlučite za kupovnu, gotovu, kuhinju definitivno ćete jeftinije proći nego da radite kuhinju po mjeri. Ali u većini slučajeva, okovi za ladice, push sistemi, podizni okovi za kuhinjske ormariće, štoperi i ostalo neće biti vrhunske kvalitete, nego prosječne. Ako nemate namjeru provoditi puno vremena u kuhinji, onda je gotova kuhinja odabir za vas.

Također, jako je teško kupiti gotovu kuhinju koja će biti iste širine ili visine prostorau koji ste namijenili staviti kuhinju. U takvim situacijama je dobro unaprijed provjeriti koje dodatke za kuhinju možete nabaviti kako biste popunili “rupe”.

Veliki plus za kupnju gotove kuhinje je što ćete vidjeti kuhinju, opipati i provjeriti sve što vas zanima već u trgovini i neće biti nikakvih nedoumica kad kuhinja stigne. Ali, prije kupnje u trgovini, provjerite koliki je rok isporuke i je li montaža uključena u cijenu.

Što trebate znati o kuhinji po mjeri?

Kuhinje po mjeri su najbolje rješenje za ljude koji imaju viziju svoje kuhinje i koji nemaju namjeru mijenjati kuhinju za par godina. One mogu izdržati dvadeset i više godina ako se održavaju tako da je to dobro ulaganje za nekoga tko zna što želi.

Kuhinja po mjeri se inače preporučuje svima kome klasična visina kuhinjske ploče ili gornjih elemenata na odgovara. Ili bi željeli elemente koji nisu standardni. Prije uplate avansa, obavezno tražite nacrt kuhinje kako biste si mogli dočarati što ćete dobiti. Većina novih stolarija radi 3D nacrte koji su jako vjerodostojni.

Kod izrade kuhinje po mjeri, pripremite se da je to proces i projekt koji ovisi samo o vama. Izbor je velik, puno veći nego što možete zamisliti – odabir fronti, kuhinjske ploče, tip ormarića, s led svjetlima ili bez, duboke, plitke ili duple ladice i još bezbroj sitnica o kojima treba razmisliti prije izrade.

Nemojte zaboraviti da cijena kuhinje po mjeri ovisi i o veličini kuhinje. Ako imate jako velik prostor, probajte kombinirati kuhinju s dodatnim elementima koji će poslužiti kao ukras ili funkcionalnim komadima gotovog namještaja neutralne boje koji će odgovarati svim kuhinjama. Npr., metalni držač za boce ili zidne police. Sve ovisi o vašem ukusu u hrani i piću, namirnicama koje jedete i kako ih čuvate.

Sve što možete zamisliti (ili naći na Internetu) se može napraviti. Cijena kuhinje najviše ovisi o tome jeste li izabrali kuhinju od punog drveta ili od medijapana. Cijena drveta (sirovine) se u zadnjih nekoliko godina dramatično povećala, ali to ne znači da će vam kuhinja koštati 50.000,00 kn. Provjerite dobavljače i pogledajte što sve nude. Svaki mjesec je na akciji drugo drvo, fronte, kuhinjska ploča ili okovi.

Kod samog dogovora sa stolarom – pitajte sve što vas zanima! Poslušajte njegova iskustva s različitim materijalima, cijenama okova i kuhinjskim pločama i dajte mu priliku da vam i on nešto predloži. Ipak stolari su svaki dan u tom poslu i dobar stolar će uvijek naći način da ispuni vaše želje i da vam cijena njegovog rada bude pristupačna.

Diljem svijeta razni proizvođači se natječu tko će osmisliti bolje i isplativije rješenje za kuhinju. Postoje mnoge opcije za otvaranje ormarića, perilice, paljenje ili gašenje pipe. Bacite pogled na video i uzmite u obzir da je to samo mali djelić ponude na tržištu.

Ako se odlučiti za kuhinju po mjeri, ne bojite se eksperimentirati. Većina stvari koje ljudi žele u kuhinjama nisu tako skupe, nego kombinacija različitih sitnica koja na kraju vodi do paprene cijene. U većini slučajeva kuhinje po mjeri i kvalitetnije kupovne kuhinje imaju sličnu cijenu. I ono najbitnije, ako ste pogriješili kod odabira kuhinje, uzmite u obzir da se sve može popraviti ili prenamijeniti.

Odgovori