Kada dođu ljetni mjeseci i oni nepodnošljivo topli i sparni dani, gotovo da nema korisnijeg (i poželjnijeg!) kućanskog uređaja od onog za klimatizaciju prostora u kojem živimo.

Dok se opterećeni ljetnom vrućinom vraćamo s posla, upravo u vlastitom domu želimo stvoriti onu pravu malu oazu osvježenja, koja će nam pomoći da se opustimo, odmorimo i uživamo u društvu prijatelja i obitelji, sve do idućeg radnog dana i izlaska na vrućinu. Život pod klimom također olakšava niz aktivnosti koje obavljamo u udobnosti vlastitog doma, bilo da su poslovnog karaktera ili se vežu uz obavljanje onih malih zadataka po kući od kojih bismo u protivnom, kada nam je nepodnošljivo vruće, najradije odustali.
Ako još uvijek niste upoznali sve benefite klima-uređaja, no svakako se spremate to učiniti, nabaviti klimu i olakšati si život kod kuće već ovog ljeta, preporučljivo je unaprijed se dobro informirati o svim detaljima prije same kupovine klima-uređaja. Ipak se radi o uređaju koji ne kupujemo svaki dan i najčešće nemamo neka profesionalna znanja o temi.

Od današnjih uređaja za klimatizaciju definitivno ne treba zazirati, jer klime više nisu toliko goleme, upadljive ili glasne kao što su nekoć bile niti, suprotno mišljenju, ne troše kao lude.

Što bi sve trebali uzeti u obzir prilikom kupovine klima-uređaja?

1. Tip/vrste klima-uređaja

Samo jedna u nizu klasifikacija klima-uređaja dostupnih na našem tržištu, dijeli ih na mobilne i na split klime. Prednost mobilnih klima je ta da ne zahtijevaju montažu i može ih se seliti iz prostorije u prostoriju, iako su generalno gledano veći energetski potrošači. Split klime zato su mnogo češće u kućanstvima i one označavaju klime koje imaju unutarnju i vanjsku jedinicu. Ako imaju po jednu vanjsku i jednu unutarnju jedinicu, nazivamo ih mono split klimama, a one koje imaju jednu vanjsku i više unutarnjih jedinica zovu se multi split klime.
Klime razlikujemo i prema tipu unutarnjih jedinica, pa tako unutarnje jedinice mogu biti ugrađene na zid (zidne jedinice), ugrađene i sakrivene (kanalne jedinice), ugrađene u strop (kazetne), ugrađene na pod ili strop (podno-stropne) i ugrađene na pod (podne jedinice). Za prosječno kućanstvo najčešće su, naravno, klasične zidne jedinice, koje su nižih cijena od drugih tipova, lako se postavljaju i jednostavne su za održavanje.

2. Snaga klima-uređaja

Snaga klima-uređaja bira se prema veličini, odnosno površini prostora koju želimo ohladiti. Ona se mjeri u kilovatima, a za prosječna kućanstva ljudi najčešće nabavljaju klima-uređaje snage između 2,5 kW i 5 kW, pri čemu je snaga od 3,5 kW prosjek.

3. Energetska učinkovitost

Rad klima-uređaja, naročito u ljetnim mjesecima, utječe na iznos računa za struju. Želite li primati manje račune, preporučljivo je odlučiti se za klima-uređaj visoke energetske učinkovitosti. S druge strane, uređaji za klimatizaciju niske energetske učinkovitosti generirat će više račune. Investicija u viši razred energetske učinkovitosti nešto je veća, ne samo kod klime, već i kod drugih uređaja, no zato je dugoročno isplativija, što će vam pokazati i računi.

4. Dimenzija vanjske ili unutarnje jedinice

Ako živite u velikom stanu ili kući i prostor vam nije problem, naglasak čak ni ne morate staviti na dimenzije jedinica koje montirate. No, većina ipak živi u manjim stanovima i ograničena je prostorom, zbog čega je od izuzetne važnosti unaprijed isplanirati gdje će jedinice (naročito ona unutarnja) stajati, koliko točno mjesta za njih ima i kojih su dimenzija jedinice kod željenog klima-uređaja.

5. Estetska strana priče

Klima-uređaji definitivno više nisu toliko robusni i neugledni kao što smo ih nekoć doživljavali. Specijalizirani brendovi za klimatizaciju ulažu mnogo truda u njihov izgled i estetiku.

6. Buka

Dok klima-uređaj radi, ne želite da vas svojim zvukom opterećuje u obavljanju drugih zadataka po kući. Ako vas buka uređaja zna dekoncentrirati, svakako pri kupovini klima-uređaja obratite pozornost na to koliko je glasna klima na koju ste bacili oko i neka to bude podjednako bitan faktor pri vašoj odluci.

Odgovori