Ukoliko želite prodati svoj dom, najbitnije je da mu postavite pravu cijenu. Važno vam je da je konkurentan u odnosu na ostale, te da izgleda bolje od sličnih nekretnina u okolici. U nastavku vam donosimo još nekoliko bitnih savjeta kako što lakše i brže prodati stan ili kuću.

Očistite prostor

Počistite i uredite prostor, operite prozore, kreveti neka budu lijepo namješteni, očistite podove i tepihe, uklonite suđe iz sudopera, maknite svu odjeću i obuću. Ako imate kućnog ljubimca, pazite da nema nigdje njihovih dlaka po namještaju i tepihu niti mirisa jer to kupcima može biti odbojno. Ako ste pak pušač, miris cigareta bi također mogao zasmetati potencijalnim kupcima i odbiti ih od vaše nekretnine, stoga pazite da bude sve mirisno.

Prorijedite stvari

Prostor će vizualno izgledati veći te prozračniji ukoliko maknete dio namještaja. Ionako ćete se kad-tad morati iseliti pa je dobro odmah početi dio stvari spakirati i ukloniti na mjesto koje kupac neće vidjeti. Prorijedite stvari na policama, uklonite dio slika na zidovima, neka bude što manje ukrasnih predmeta. Ispraznite dio ormara s odjećom ukoliko će ih kupac možda htjeti vidjeti pa će na taj način misliti da ima jako puno mjesta.

Uredite kuhinju

Ostavite dojam da na kuhinjskim plohama ima puno prostora tako što ćete u ormariće skloniti sve kućanske aparate koje inače držite na vanjskim plohama. Uredite kuhinjske plohe tako što ćete dio stvari koje inače držite na njima pospremiti unutra kako biste ostavili dojam da ima dovoljno prostora. S hladnjaka uklonite magnetiće, dječje crteže i ostale osobne stvari koje držite na njemu. Ako imate drvene elemente, prebojite ih. Ako ste u mogućnosti zamijeniti radnu plohu, zamijeniti kvake na elementima ili postaviti nove pločice na okomiti dio kuhinje, učinite to. Trošak nije prevelik, a podignut će cijeli izgled kuhinje.

Raščistite kupaonicu

Bitno je da je čista i uredna. Sklonite s polica, lavaboa i kada sve suvišne stvari. Ako je potrebno, isfugirajte pločice jer će tako kupaonica ljepše izgledati. Ako imate zavjesu za tuš, postavite novu. Prebrišite staklene površine.

prodaja stana

Obojite zidove

Čisti, po mogućnosti svježe oličeni, zidovi ostavit će dojam dobro održavane i poželjne nekretnine. Možda ste vi osobno ljubitelj veselih boja na zidovima, ali za prodaju doma najsigurnije je držati se klasične bijele boje.

Napravite sitne popravke

Očistite tepihe i zavjese, a ako ste u mogućnosti, kupite nove. Rupe ili pukotine u zidovima popunite i oličite. Ako imate vrt, uredite ga, pošišajte grmove i drveće, pokosite travu. Dvorište pospremite. Iz garaže izbacite suvišne stvari, očistite je i uredite. Ukratko, napravite mini makeover vašeg stana.

Osvijetlite prostor

Kupci vole svijetle i prozračne prostore. Rastvorite zavjese, podignite rolete, otvorite prozor ako je lijepo vrijeme, provjerite da li vam rade sve žarulje – pogotovo ako vam kupac dolazi u večernjim satima.

Stvorite neutralan izgled

Sklonite osobne predmete kao što su obiteljske fotografije i ostale predmete kako bi potencijalnom kupcu omogućili da vidi sebe i svoje najdraže predmete u prostoru.

Nemojte puno pričati

Stavite se u ulogu da ste vi kupac vašeg stana i ponašajte se onako kako biste vi voljeli da se prema vama ponašaju u toj situaciji. Nemojte forsirati razgovor. Zapamtite – kupac je došao vidjeti stan, a ne slušati vaše privatne detalje.

Osigurajte čiste papire

Najveći postotak kupaca kupuje kreditom banke. Sve pravne dokumente koje će tražiti banka, imajte na jednom mjestu kako bi ih i potencijalni kupac mogao pregledati. Ako su oduševljeni vašim domom, puno će se lakše odlučiti za kupnju ako vide da su svi papiri uredni. Raspitajte se u lokalnoj instituciji koji su sve papiri potrebni i budite upućeni u cijeli proces.

Odgovori