Madraci u domu trebaju se temeljito čistiti, a kako, donosimo vam u ovom članku. Kada čišćenje madraca ne pomaže, saznajte kada je vrijeme za novi madrac.

Temeljito čišćenje madraca pomoći će ukloniti sve klice, mrtve stanice kože, bakterije, prašinu i tvrdokorne mrlje. Svi to znamo, ali kad ste zadnji put madrac dubinski očistili? Ovi jednostavni savjeti za čišćenje madraca pomoći će vam da ih vratite u trenu.

Velik dio svog života provodimo spavajući, pa je važno da imamo ne samo udoban krevet već i čist madrac koji će poboljšati kvalitetu spavanja.

Koliko često treba čistiti madrac?

Iako ne postoji službeno pravilo koliko često treba dubinski čistiti madrac, preporuke su svakih šest mjeseci. O tome koliko često treba čistiti madrac ovisi i starost madraca, način korištenja, količina osoba te prisutnost ljubimaca ili djece. Također, alergičari bi trebali madrac čistiti puno češće ili pak nabaviti navlaku perivu u perilici rublja. Ovisno o odabiru, neke antialergijske navlake čak pomažu u smanjenju alergija.

Čišćenje madraca pomaže u uklanjanju i sprječavanju prašine, prljavštine, mrtve kože, grinja i mrlja. S obzirom na količinu vremena koje provodimo u krevetu, važno je znati kako učinkovito očistiti svoj madrac.

Kako očistiti madrac?

Bez obzira upotrebljavate li sodu bikarbonu, profesionalne deterdžente ili se pak odlučite za profesionalno čišćenje, čišćenje bi trebalo biti prilično brz i jednostavan postupak. Pročitajte naših 7 savjeta za što lakše čišćenje madraca:

  • Skinite svu posteljinu i operite ju u perilici rublja na najvišoj temperaturi koju materijal dopušta. Debelim dekama je vremenski potrebno duže vremena da se osuše, pa ako je čistoća deka zadovoljavajuća, možete preskočiti mokro pranje i deku samo prozračiti na suncu.
  • Usisavačem uklonite prljavštinu, kosu i mrvice s madraca.
  • Ako madrac ima neugodni miris, posipajte sodu bikarbonu po površini madraca, ostavite da se prozrači nekoliko sati, a zatim usisajte. Soda bikarbona odlično upija neugodne mrlje i ostavlja neutralan miris.
  • Zatim provjerite ima li na madracu mrlja. Namočite mrlje toplom vodom i blagim deterdžentom te pričekajte koju minutu da se mrlja razgradi.
  • Ako vaš usisavač nema nastavak za mokro pranje, koristite staru ali dobro isprobanu metodu izvlačenja mrlje s ručnikom. Čistim pamučnim ručnikom trljajte mrlju prethodno namočenu s deterdžentom sve dok god se mrlja vidi ili ima tekućine. Za neke madrace osigurajte i više ručnika.
  • Kad ste zadovoljni sa stupnjem čistoće, madrac ostavite da se suši na suncu. Zbog ovog koraka preporučujemo da se čišćenje madraca radi prijepodne na sunčan dan, kako bi se madrac stigao osušiti prije nego navečer legnete na njega.
  • Prije spavanja provjerite da li se madrac potpuno osušio i na njega stavite novu čistu plahtu.

Kako održavati čistoću madraca?

Prema nekim istraživanjima, prosječna odrasla osoba svake noći izgubi oko 285 ml tekućine, a tijekom godine izbaci oko 454 g mrtve kože. Redovito mijenjanje posteljine je prvi uvjet za održavanje higijene madraca. Posteljinu zamijenite najmanje jednom u dva tjedna, a jastučnicu češće.

Redovito usisavajte madrac, a posebno pazite na šavove, rubove i pukotine koje mogu zadržavati nečistoću. Ako primijetite mrlje, očistite ih što prije (što ih duže ostavite, teže će se očistiti).

Znamo da je ovo težak zadatak, ali kućne ljubimce držite van svoje spavaće sobe.

Izbjegavajte jesti i piti u krevetu. Osim ako se radi o doručku u krevet, u tom slučaju onda uživajte, romantičari!

Kad je vrijeme za profesionalno čišćenje madraca?

Profesionalno čišćenje preporučuje se ako imate osjetljivu kožu, borite se s grinjama i stjenicama, ili ako imate dugotrajne mrlje koje zahtijevaju sustavno i dubinsko čišćenje, preporučuje se madrac očistiti s profesionalnim čistačem na paru.

Kako znati kada zamijeniti madrac?

Madraci su skupa i dugotrajna kupnja. Stručnjaci preporučuju da madrac zamijenite svakih 7 – 10 godina. Osim higijene i starosti, još jedan ključni razlog zamjene madraca je udobnost. Kako biste osigurali mirno spavanje, važno je imati madrac koji pruža potporu tijekom noći. Čak i neki od najkvalitetnijih madraca ne dosegnu maksimalni vijek trajanja i pri kraju ih je potrebno zamijeniti. Povoljnija i kratkotrajnija varijanta zamjene madraca mogu biti i nadmadraci, koji su lako prenosivi na putovanjima, pa pružaju određen stupanj udobnosti gdje god se nalazili. Također su i povoljniji od madraca, što je bitna informacija ukoliko si još niste spremni financijski priuštiti kvalitetan madrac. Imajte na umu da na madrac liježete ama baš svaku večer i da je vaše zdravlje usko povezano s kvalitetom vašeg sna, udobnošću i čistoćom madraca, pa nemojte dugo odlagati čišćenje starog ili kupnju novog madraca.