Bez obzira koliko ste temeljiti, u nekim prostorima u kojima najčešće boravimo jednostavno ne pridajemo istu pažnju u redovnom čišćenju. Ta se mjesta znaju jako zaprljati, a u nekim kritičnim slučajevima potrebno im je temeljito čišćenje. Ovih 8 mjesta koja zaboravljamo očistiti zapravo su prave tvornice prašine, bakterija i ostalih gadosti. Rukavice u ruke i krenimo redom!

rukavica za čišćenje

Perilica za suđe

Svo suđe ste oprali, pospremili i ulaštili. Kad perilica obavi svoj posao, tko nakon toga misli na čistoću same perilice? Jednom u 6 mjeseci operite ju „na prazno“ na najvišoj temperaturi. Potom isključite perilicu iz struje, i rastavite ju što više možete. Većina se košara može fizički odstraniti i oprati sa sapunicom.

Perilica za rublje

Kao i perilica za suđe, i njen kupaonski srodnik treba 5 minuta za njegu. Ako nije često provjetravan, bubanj za rublje u svojim cijevima može pokupiti miris ustajale vode, a gumeni okviri se napune kosom i mucicama. Rješenje je jednostavno i dugotrajno. Jednom u 6 mjeseci napravite smjesu vode i alkoholnog octa i time pošpricajte unutrašnjost bubnja. Za tvrdokornije mrlje pospite i sode bikarbone i sve očetkajte sa starom četkicom za zube, te odvrtite jedno prazno pranje na najvišoj temperaturi.

Vrata i prozori

Okviri prozora i vrata kolateralne su žrtve kuhanja, vanjskih vremenskih uvjeta i kućnih ljubimaca. Komercijalne antibakterijske krpice mogu vam pomoći u brzinskom čišćenju prašine, masti i blata. Razliku ćete uistinu primijetiti!

Usisavač

Teško da se sjetimo očistiti sam aparat koji koristimo za čišćenje, no i njemu je njega potrebna jer je u najvećem doticaju s bakterijama i prljavštinom. Operite unutrašnjost crijeva s jakim mlazom vode, te ostavite da se dobro osuši na suncu ili u blizini radijatora. Filtre operite pod vodom ili provjetravanjem, a unutrašnju plastiku prebrišite vlažnom krpom. Nakon toga sigurno ćete primijetiti kako svi dijelovi usisavača bolje prianjaju i „vuku“ prašinu.

Zastor za tuš

Zastori za tuš zgodni su i financijski prihvatljivi, ali s vremenom im u dnu kade društvo pravi mnoštvo bakterija. Ne trebate odmah bacati inače dobar zastor. Dajte si 10 minuta posla i umočite zastor za tuš u otopinu vode i alkoholnog octa i oribajte unutrašnjost. Kad vaš stari zastor zablista novim sjajem, čistim ga možete duže održati ako nakon svakog korištenja zastor poravnate i ostavite na vanjskoj strani kade da se ocijedi.

Tipkovnice i ekrani elektroničkih sprava

Za računalom provodimo većinu radnog dana, a tipkovnica je prva na udaru svih prljavština s kojima se cijeli dan susrećemo. Na početku svakog radnog tjedna, prije nego uključite računalo, obrišite ga s antibakterijskom krpicom. Tipke, miševi i zasloni mobitela trebaju čišćenje minimalno jednom svakih sedam dana.

Kvake i prekidači

Neka istraživanja pokazuju da su osim tipkovnica i zaslona mobitela, kvake i prekidači najveći rasadnici bakterija. Sam pogled na njih otkriva vašem gostu puno o vama, potrudite se primijetiti kad je kvakama i prekidačima potrebno čišćenje.

Ukrasni jastuci

Prelijepi su i savršeno upotpunjuju prostor a susjedi i prijatelji dive se našoj sposobnosti kombiniranja uzoraka i boja. Ali izvan Instagram fotki, ukrasne jastuke koristimo kao potporu pri sjedenju, bacamo ih po podu, a ljubimci i djeca ih također ne štede. Većina jastuka ima presvlaku perivu u perilici rublja, a ako nema, umjetno punjenje dopušta pranje na temperaturama do 40 °C. Sušenje će vam doduše u tom slučaju trajati i koji dan, naš je prijedlog da jastuke u tom slučaju sušite na radijatoru, suncu ili suhom vjetru.