Dolaskom jako toplih dana u našim se kuhinjama i ormarima probudi spavajući svijet – odjevni moljac i kuhinjski moljac. Ti kućni moljci velik su neprijatelj raznih namirnica u našim kuhinjama i materijalima u našim ormarima i osim što je naporan, može prouzročiti veliku štetu. Moljci u kuhinji i moljci u odjeći drukčiji su i stoga koristimo drukčije načine da ih se riješimo. Proučite ove savjete i nikada više nećete imati problema s moljcima u svom domu.

KUHINJSKI MOLJCI

Mali leptiri uskih krila često se skrivaju u staklenkama i vrećicama sa žitaricama. Mogu se pojaviti i u najčišćim kuhinjama, stoga nemojte očajavati. Moljac se množi ogromnom brzinom, stoga, jedva primijetivši prve znakove uljeza, morate se odmah početi boriti s njim. Saznajte kako se riješiti moljca iz hrane u kuhinji i koji alati će vam pomoći da brzo uništite parazite u žitaricama.

Koji je životni ciklus kućnog moljca?

Obzirom na štetu koju donese, moljac ima začuđujuće kratak životni ciklus, cca 3 tjedna. Omiljena hrana su mu suha hrana: žitarice, tjestenina, šećer, brašno, orašasti proizvodi, suho voće, zobene pahuljice, gris i sl. U uobičajenim količinama ne predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje, no u većini slučajeva hrana u kojoj se nastani bude neupotrebljiva za jelo.

Kad se smjesti, moljac se odmah počinje množiti. Insekti počinju polagati jaja u hranu. Jaja se izlegu u ličinke, rastu oko mjesec dana i veličina im ne prelazi 1,5 cm. Izvana, kukac izgleda poput moljca, a iznenađujuće je proždrljiv, te izmet odlaže u istom mjestu gdje i jede, čime hrana u kojoj ga nađete uglavnom bude nepogodna za daljnju konzumaciju.

kuhinjski moljci

Znakovi da su vam moljci ušli u kuhinju

Puno je znakova koji nedvojbeno pokazuju da su vam moljci ušli u kuhinju. Ovo su najčešći:

  • U kuhinji su se počeli pojavljivati smeđe sivi leptirići s uskim krilima. To je zadnji stadij moljca.
  • U zalihama hrane (posebice žitarica, brašna i praškastih proizvoda) nalazite male grudice. Unutra su ličinke koje na sebe nalijepe brašnastu tvar.
  • Žitarice, gris i zobene pahuljice mogu biti pokriveni paučinom s tamno sivim čahuricama unutra.
  • Osjeća se specifičan ustajali miris. To je miris otpadnih tvari i razgradnje insekata.

Kako se riješiti kuhinjskih moljaca?

Počnite odmah – čim ih primijetite, krenite ih se rješavati. Samo zato što ste vidjeli samo jednog ili dva leteća moljca, ne znači da je problem u početnom stadiju, baš suprotno!

Pregledajte sve ladice, police, kutije i posude s hranom. Tražite male larve, ličinke, sumnjive grudice i paučinu. Pripazite na male rupice u pakiranjima. Ovo su sve znakovi da su moljci tu. Provjerite ispod poklopaca na teglama jer nekad znaju tamo polagati jaja, a ako planirate zadržati ijednu teglu iz zahvaćenog područja, operite je sa što toplijom vodom i deterdžentom, te dobro izribajte.

Eliminirajte svu suhu hranu jer je velika vjerojatnost da je zahvaćena hrana i u zatvorenom pakiranju, pogotovo ako na vrećicama ili kutijama ima malih rupica. Vjerojatno je sve što se ne može hermetički zatvoriti zahvaćeno moljcima. Bolje da i bacite ono za što niste sigurni da li je “palo u šake” moljaca, nego da se s njima mučite još dugo vremena.

Temeljito očistite kuhinju, a ako je moguće, pomaknite i police sa zahvaćenih područja i počistite sve pukotine. U svakom slučaju, usisivačem prijeđite svaki milimetar površine i sve dobro izribajte koristeći mješavinu koja se sastoji, u omjeru 50/50, od octa i tople vode. Ako imate, dodajte mentu ili lavandu u mješavinu, jer njih kuhinjski moljci ne podnose. Zamijenite sve posude sa staklenim hermetički zatvorenim posudama.

kuhinjski moljci - kako ih se rijesiti

ODJEVNI MOLJCI

Znakovi da su vam moljci ušli u odjeću

Osim kuhinjskih, moljci koji jedu tkaninu mogu proizvesti veću štetu, posebice jer vole „skupe2 prirodne materijale kao što su vuna, krzno, svila, koža, perje, kašmir… Također mogu napraviti rupe u drugim tkaninama, kao što su pamuk ili sintetički materijali, ako su ti materijali pomiješani s vunom ili su premazani uljima za tijelo ili mrljama od hrane. Odjevni moljci izbjegavaju svjetlost koliko god je to moguće, skrivaju se u ormarima, podrumima, ormarima i tavanima. Najčešći znakovi da su vam moljci ušli u odjeću su:

  • Tkanina sliči prožvakanoj, ima rupice.
  • Po tkanini pužu male ličinke ne veće od 1 cm.
  • Imate male sitne rupice na nasumičnim mjestima u odjeći.

Kako se riješiti moljaca u ormaru

Kako se riješiti odjevnih moljaca?

Prikupite i pregledajte sve odjevne predmete. Odvojite ih i na stranu stavite one koji su zaraženi. Najbolji način da se riješite odjevnih moljaca nije ubijanje odraslih moljaca, nego  jaja i ličinki čišćenjem svakog predmeta koji bi mogao biti zaražen.

Operite odjeću u vrućoj vodi ili na visokoj temperaturi, ili ju pak odnesite na kemijsko čišćenje. To će ubiti jaja i ličinke moljca.

Smrznite odjeću koju ne možete prati na visokoj temperaturi. Predmete posložite u plastične vrećice i istisnite sav zrak, te ih ostavite u zamrzivaču minimalno 72 sata, a po mogućnosti cijeli tjedan. Zatim ju polako odmrzavajte u hladnjaku.

Sunčeva svjetlost direktno ubija ličinke i jaja moljca. Očetkajte predmete na suncu, ostavite ih na suncu kako bi preostale ličinke također uginule.

U pećnicu stavite predmete koje ne možete skuhati u vodi, ali mogu podnijeti toplinsku obradu u pećnici. Ovdje možete probati očistiti sve predmete koji nemaju nešto plastično na sebi.

Prirodne i komercijalne repelente postavite na sva mjesta kako bi odbijali moljce i kako se više ne bi pojavljivali. Možete staviti vrećice lavande, mente ili pak naftalinske kocke. Mnogi su upoznati s naftalinom, čiji nas miris podsjeća na sve stvari u ormarićima naših starijih ukućana.

odjevni moljci