O kvaru plinskih instalacija nikad se ne razmišlja prije nego dođe do pravog kvara. Kuhate ‘na plin’, grijete se – ‘na plin’. U vašem stanu ili kući plin je glavni energent. Svakog mjeseca plaćate račun za plin koji ste potrošili, jednom godišnje servisirate bojler, a po potrebi plinske instalacije. I to je to. Ne zanima vas ostalo. Donosimo 3 najčešća problema s plinskim instalacijama u kući, kako ih prepoznati te kako postupiti ako se dogode.

3 najčešća problema s plinskim instalacijama

1. Curenje plina

Curenje se ne događa često, ali kada se dogodi, predstavlja ozbiljnu opasnost za vaš dom: ne samo da može otrovati vas ili članove vaše obitelji, već može rezultirati i eksplozijom. Prirodni plin je inače bez mirisa, zbog čega mu se dodaje specifičan miris, koji podsjeća na trula jaja.

Ako osjetite miris, nemojte paničariti. Odmah isključite plin i pozovite ovlaštenog tehničara za popravak. Otvorite prozore i vrata i napravite propuh. Ako je moguće, iz kuće evakuirajte članove obitelji i kućne ljubimce te ne koristite ništa što uključuje otvoreni plamen, kao što je uključivanje plinskog štednjaka, mobitela, električnog zvonca ili pak paljenje cigarete.

1. Blokada u cijevima

Začepljenja u plinskim cijevima mogu biti uzrokovana raznim onečišćenjima, oštećenjem ili nagomilavanjem prljavštine u njima. Bez obzira na točan uzrok, plin neće teći i uređaj koji se na njega oslanja neće raditi. U nekim slučajevima, možda neće u potpunosti ograničiti protok plina, već ga samo usporiti. U svakom slučaju, ovo je znak da trebate zvati ovlaštenog tehničara.

3. Problem s ventilom

Ventili na kraju plinovoda mogu dovesti do curenja ili blokiranja, ovisno o točnoj prirodi problema. Dobra vijest je da ih je prilično lako zamijeniti, ali kao i kod drugih problema s popravkom, morate odmah riješiti problem kako biste izbjegli stvarne probleme.

Koliko često servisirati plinska trošila?

Osim što radijatore treba redovno čistiti kako bismo imali maksimalnu iskoristivost, preporučuje se najmanje jednom godišnje servisirati i plinska trošila kao što su bojleri, obično prije početka sezone grijanja.

 

Neke poslove zabavno je i poučno sam raditi, dok neke poput provjere ispravnosti plinskih instalacija ipak ostavljamo profesionalcima. Zato ugovorite paket ORYX Asistencije s proizvodom Pomoć u kući i mirno spavajte, znajući da je vaš dom uvijek u dobrim rukama.