Popularnost nabavke alata porasla je popularizacijom DIY-a (Do it yourself iliti Sam svoj majstor), a to je nekima od hobija postao posao, sporedna djelatnost ili majstorski usavršena vještina. Kako biste mogli sami obavljati poslove po kući i oko kuće potrebno je, naravno, imati prave alate i znati se njima koristiti. Upravo se u pravilnom korištenju alata krije zabava rada na popravcima i izgradnji. Bez obzira jeste li pravi majstor ili tek počinjete učiti kako sami popraviti sve u svom domu, kvalitetan alat prva je stvar koju si morate osigurati. Kako bismo vam pomogli u opremanju vaše male kućne radionice, pripremili smo popis alata koji biste trebali imati. Iako na profesionalnoj razini ovakav popis uključuje mnogo više elemenata, mi vam donosimo osnovne proizvode za svakog kućnog majstora.

Ručni alati

Ako je lav kralj životinja, čekić je kralj alata. Od osnovnih ručnih alata koji se najčešće koriste u popravcima i radovima po domu i oko doma potrebni su vam odvijači (tzv. šarafcigeri) raznih vrsta i veličina (križni i ravni), ručne pile, kliješta (tzv. kombinirke), imbusi raznih veličina, gedore i silikonski pištolj s rezervnim patronama. Alate potražite u specijaliziranim trgovinama, a mi preporučujemo da uzmete one višeg kvalitativnog ranga koji će vam olakšati posao i imati duži rok trajanja.

Najvazniji alati koje treba imati kod kuce - cekic

Električni alati

Najčešći električni alat za hobiste su višenamjenske bušilice. Imajte na umu da su akumulatorske bušilice, osim što su popularne i lakše za korištenje, također i slabijeg udarnog momenta i podložne pražnjenju baterije. Ako bušilicu namjeravate koristiti samo povremeno, baterija akumulatorske bušilice će ubrzo izgubiti na svom kapacitetu. Za širi dijapazon radova preporučujemo ipak udarnu bušilicu na struju s kojom ćete moći i sastaviti Ikea namještaj i probušiti rupu u nosivom zidu. Bušilice također mogu služiti kao odvijači te primjerice kao puhalo vrućeg zraka za manje popravke s materijalima koji se pod vrućim zrakom mogu oblikovati.

Najvazniji alati koje treba imati kod kuce - busilica

Vrt i okućnica

Za radove oko kuće ili zgrade postoji nekoliko osnovnih alata, a oni uključuju škare za grane, tlačne prskalice te različite oblike i dužine crijeva za vodu. Nije zgorega imati i škare za željezo. Kvalitetne vrtne rukavice zlata vrijede, a imate li visoka drveća, razmislite o trimerima. Visokotlačni perači najučinkovitiji su za pranje tvrdokornih mrlja od atmosferilija na vašim garažama, vrtnim kockama i dvorištima.

Najvazniji alati koje treba imati kod kuce - skare za grane

WD-40

Ovaj sprej toliko je važan da zaslužuje svoj odjeljak. Vjerojatno ne postoji osoba na kugli zemaljskoj koja barem jednom nije čula za WD-40. Njegova primjena toliko je široka da su ljudi pronašli više od 2.000 stvari za koje je ovaj sprej dobar. WD-40 prije svega sprečava koroziju i hrđu, služi za čišćenje alata i podmazivanje raznih predmeta. Osim toga, WD-40 možete koristiti za čišćenje mrlja s tepiha i ostalih komada namještaja, za čišćenje WC-a, ili pak za skidanje prstena koji se zaglavio na ruci i još bezbroj drugih stvari.

Ostali (također važni) pribor

Popratni pribor su svrdla, lampe, metar, radna oprema, brusni papir raznih stupnjeva, kistovi, izolir-traka, pik-traka,  skalpeli i libela (tzv. vaservaga).

Koje poslove ipak ostaviti profesionalcima?

Neke poslove zabavno je i poučno sam raditi, dok neke poslove (poput električarskih, staklarskih i vodovodnih) ipak ostavljamo profesionalcima. Zato ugovorite paket ORYX Asistencije s proizvodom Pomoć u kući i mirno spavajte, znajući da je vaš dom uvijek u dobrim rukama.