Svi smo krivi za barem jedno impulzivno bušenje zida bez razmišljanja o rasporedu, visini i vizualnoj ljepoti, ali postoje razni trikovi koji vam mogu pomoći da vaši amaterski pothvati ne izgledaju – amaterski. Stoga, prije nego uzmete čekić u ruke, bacite oko na nekoliko jednostavnih trikova kako objesiti sliku na zid.

Isplanirajte “mjesto zločina”

kako objesiti sliku na zid

kako objesiti sliku na zid

Važno je da si odredite mjesto i njemu prilagodite broj i veličinu okvira. Ako još niste sigurni, na jedno mjesto stavite sve okvire koje želite postaviti i prilagodite njihov broj veličini zida. Ovaj je korak najvažniji i zato si dajte vremena i prostora da odlučite. Na internetu postoje razne mobilne aplikacije u koje možete unijeti fotku svog zida i igrati se kombinacijama, veličinama i bojama.

Strategija je pola posla

Prije nego počnete bušiti, na podu od papira u dimenziji vaših okvira napravite raspored koji najbolje odgovara stvarnom stanju zida. Raspored ovisi o vašim osobnim preferencijama, ali generalno pravilo nalaže da se u visini očiju stavi centralni dio slike ili skupine slika. Vodite računa i o udaljenosti kukice od samog početka okvira; par centimetara visine može vam spasiti ili uništiti cijeli koncept. Ako okvir ima dvije kukice, izmjerite ih pik – krep trakom koju ćete onda zalijepiti na zid i znati točnu udaljenost rupa jedne od druge. Izbjegnite suvišnu prašinu prilikom bušenja i odmah usisavajte dok bušite.
Prilikom izrade rasporeda, vodite računa i o položaju instalacija u zidovima (plin, voda, struja). Nemojte bušiti u vertikalnim ravninama iznad utičnica i prekidača. Ukoliko imate dvojbi, možete u specijaliziranim trgovinama nabaviti i detektore metala koji će vam točno reći gdje je sigurno bušiti.

Oboružajte se pravim alatima

kako objesiti sliku na zid

alati za kako objesiti sliku na zid

Odredite s kojom vrstom zida radite i shodno tome odaberite alat za bušenje. Najlakši i najstariji način za određivanje vrste zida je metoda „lupkanja“; gipsani zidovi (tzv. knauf) imaju jako tupi, šuplji zvuk, kao da udarate u deblji karton. Zidovi od opeke ili siporeksa imaju blago šuplji zvuk, a betonski i armirano betonski (najčešće nosivi) zidovi prilikom lupkanja ne vraćaju nikakav povratni zvuk. Ako postavljate lagane okvire, kvalitetniji čekić i čavao bit će dostatni. Međutim, želite li kvalitetnije i dugotrajnije rješenje, koristite električnu ili akumulatorsku bušilicu u kombinaciji s plastičnim tiplama.

Bušite li u knauf, akumulatorska bušilica i posebne leptir tiple za knauf dat će vam maksimalnu nosivost i izdržljivost. Ako nemate libelu za precizno ravnanje, obična špaga ili konac mogu pomoći. Ako su okviri posebno lagani, a vi ste podstanar, ne morate čak ni bušiti – mase za lijepljenje, ljepljive trake i kukice tada su savršeno rješenje i za vas i za stanodavca.

Zadajte pravila i onda se igrajte unutar njih

Želite li slike uklopiti u zid, ili vam je namjera da budu centralno mjesto pozornosti prostorije? U uskim tamnim prolazima kao što su hodnici, raznobojne slike s reflektivnim ili staklenim okvirima pomažu u prividu prostornosti i svjetline. Vodite računa i o rasvjetnim tijelima u vašem stanu – pravilno usmjerena lampa može dodatno istaknuti sliku.

Zidovi uz stepenice daju puno prostora za „igranje“ uzorcima, rasporedima i dimenzijama. Ako je zid uzak i visok, tri identična okvira jedan ispod drugog dobro su rješenje. Iznad kauča i stolova preporučljivo je staviti jedan veliki i nekoliko manjih okvira. U specijaliziranim trgovinama možete naći laserske daljinometre, libele i mjerna ravnala za najpreciznije mjerenje i postavljanje.

Pri postavljanju slika na zid najvažnija je njihova namjena i lokacija. Igranjem s uzorcima i bojama na praznom zidu možete stvoriti predivni centralni dio prostorije, fokusiran na vaše najmilije uspomene i time poboljšati ugođaj u domu. Za koji god način se odlučite, u okvire stavite samo onaj koji vas vesele, podiže raspoloženje i evocira ugodu.