Godine korištenja dovode do dotrajalosti i potrebe za obnovom električnih instalacija. Prije nego primite čekić u ruke, krenite od temelja. Zbog sigurnosti je važno da svaki, pa i najmanji zahvat na električnim vodovima prepustite stručnjacima, jer ovo nije posao za amatere.

Preuređenje stana ili kompletna adaptacija? Kako god bilo, to vam je prilika da ostvarite mnoge ideje i planove, a u ovom članku donosimo vam sve od početne ideje do uživanja u svjetlosnoj atmosferi vašeg doma.

Renoviranje električnih instalacija u prostoru podrazumijeva kompletnu promjenu svih razvoda, kablova i razvodnih ormara, udubljivanje zidova (tzv. „štemanje“), montažu rasvjete te na kraju puštanje sistema u rad i probe svih električnih instalacija.

električne instalacije u kući

Kompletna adaptacija starog stambenog prostora veći je par rukava od mjestimičnih zamjena instalacija. Nakon što potpuno ispraznite stan, prvi na redu dolaze radovi rušenja zidova i grubi građevinski radovi. Zatim slijede vodovodni radovi i polaganje grubih električnih kablova, te betonska glazura, nakon koje se planiraju električne instalacije. Utičnice, prekidači i ostali elektromaterijali zadnja su faza u uređenju.

U elektroinstalacije jake struje ubraja se zamjena ili ugradnja novog ormarića s osiguračima i sklopkama, polaganje svih kablova s razvodnim kutijama, montaža svjetlećih tijela, utičnica i prekidača.

Elektroinstalacija slabe struje podrazumijeva postavljanje kablova za telefon, interfon/portafon, razne antene, sigurnosne i alarmne uređaji, Internet i slično.

Instalacija električnih kablova uvijek ide vodoravno ili okomito, nikad dijagonalno ili koso. Polaganje najkraćim putem dozvoljeno je samo na stropu.

Imajte neku predodžbu o razmještaju budućeg namještaja, funkciji prostora i prekidačima, a postojanje nacrta električnih instalacija sve je češća praksa koja vam može olakšati sva naredna uređenja prostora. Dobar majstor ulaskom u vaš prostor već može dobiti predodžbu optimalnog razmještaja, tako da svakako poslušajte što vam kao nepristrana osoba može savjetovati. Uz rasvjetu pozicioniranu u sredini prostorije, svakako kombinirajte manje odvojene izvore svjetlosti za veliki stol, osobito za pisaći stol, multimediju i računala. Starijim osobama potrebno je dvostruko više svjetlosti nego prosječnom tridesetogodišnjaku, ali od viška svjetlosti neće boljeti glava u prostorijama s tamnim zidovima i podom, jer tamna boja ne reflektira svjetlost.

Proizvod ORYX Asistencije Pomoć u kući osigurava vaš dom u domeni hitnih električarskih, vodovodnih, bravarskih, staklarskih i stolarskih radova.

Električarski radovi pokrivaju kvarove i oštećenja na električnim instalacijama unutar vašeg doma.