Centralno grijanje

Želite li produžiti životni vijek vašeg centralnog grijanja, redovno održavanje je najvažnija stavka. Naposljetku, i vaši računi će biti manji. Donosimo vam nekoliko savjeta s kojima će vaš sustav centralnog grijanja trajati dugo i grijati optimalno.

Redovan servis bojlera

Servisiranje centralnog grijanja preporučuje se barem jednom godišnje, a ako su vam bojleri stariji, to je obaveza. Serviser vam na taj način može na vrijeme uočiti potencijalne kvarove i time vam uštedjeti novce pri eventualnom popravku. Čak i ako vam se čini da vaše grijanje savršeno funkcionira, potrebno je da ga u sklopu pripreme kuće za zimu jednom godišnje pregleda stručna osoba. Vodoinstalateri vam podešavaju tlak u bojleru u skladu s preporukom proizvođača. Postoje razlike među bojlerima, stoga se uvijek treba voditi preporukom proizvođača. Ukoliko tlak padne ispod preporučene razine, pozovite stručnu osobu da provjeri je li sve u redu.

Jeste li znali da se stare radijatore može isprati?

Skinite radijator i polegnite ga na pod. Stavite crijevo za vodu u otvoreni kraj s jedne strane i ispirite vodom sve dok iz suprotnog otvora ne poteče čista voda. Tako se ispere mulj i krhotine koje su se nataložile u cijevima. Nakon ispiranja toplina će se ponovno ravnomjerno prenositi u radijatorima, a zbog smanjenja energije potrebne za cirkuliranje vode smanjit će se i vaš račun. Ispiranje nije rezervirano samo za stare radijatore, nove također možete isprati i to odmah nakon instalacije kako bi se uklonile sve zaostale čestice. Preporučljivo je ispiranje obaviti jednom godišnje.

Grije li radijator ravnomjerno? Ako ne, odzračite ga!

Provjeravajte radijatore da vidite raspoređuje li se toplina ravnomjerno. Ako primijetite da je radijator na vrhovima hladan, a pri dnu topao, tada znate da ga treba odzračiti.

Ako ste radijatore već odzračili, a uopće ne zagrijavaju, mogući uzrok je loša cirkulacija vode nastala zbog zračnih čepova u cijevima. Zatvorite ju kad voda počne curiti. Ako vam se to često događa, to znači da postoji mogućnost da vam zrak negdje ulazi u sistem. U tom slučaju potrebno je obratiti se stručnjacima.

Čudni i glasni zvukovi pri paljenju centralnog grijanja

Ako čujete glasan zvuk prilikom uključivanja centralnog grijanja to može upućivati na neki kvar. Moguće je da se nakupio kamenac ili mulj zbog čega će biti potrebno sustav kemijski tretirati. Isto tako moguće je i da se zrak nakupio u sistemu, pa će ga biti dovoljno samo odzračiti. U svakom slučaju, potrebno je pozvati stručnu osobu da vidi o kakvom se točno problemu radi.