Selidba je velik posao i velik izvor stresa. Gledajte na nju i kao na sjajnu priliku da se riješite nepotrebnih stvari iz doma.

Nije tajna da je selidba, kada je u pitanju količina stresa, vrlo visoko na ljestvici. Ljetni mjeseci mnogima su vrijeme selidbe, stoga vam donosimo praktične i provjerene savjete da biste tu “operaciju” izveli što bezbolnije.

Prva je i osnovna stvar dobra organizacija, stoga, ističe Ivona Pongrac, dizajnerica interijera, prije pakiranja oslobodite prostor koji će vam poslužiti kao mjesto na kojem ćete odlagati stvari, kutije ili manje komade namještaja koji će vam tako biti na dohvat ruke.

Teške stvari na dno kutije

Teške stvari stavljajte na dno, a lakše na vrhu kutije. Važno je kutije napuniti da se ne bi dogodilo da stvari udaraju jedne o druge unutar kutije pri transportu. Vrlo je zahvalno slične predmete pakirati u istu kutiju da biste se lakše snalazili. Kako biste maksimalno zaštitili predmete koje selite, kutije obložite papirom ili nekim drugim zaštitnim materijalom koji može ublažiti udarce – objašnjava dizajnerica.

Bitna stavka je prijevoz, najbolje je, posebice za velik namještaj, unajmiti profesionalce da biste izbjegli nepredvidive situacije.

Jeftinije je unajmiti vozilo

Ako ste vični upravljanju kombijem i kamionom, možete unajmiti i samo vozilo, tada je cijena najma znatno niža. Kreće se od 200 kuna pa naviše po danu.

Ono što mnogi zaboravljaju, posebice sele li se prvi put, jest da račune treba prebaciti na novu adresu, dogovoriti prijenose priključaka ili pak napraviti odjavu. Obvezno promijenite mjesto prebivališta (velike su kazne ako to ne učinite) te svakako, imate li djecu, o preseljenju obavijestite vrtić i/ili školu.

Još jedna bitna stavka prije selidbe jest popisati stanja brojila u domu iz kojeg odlazite i u domu u koji se selite. Ako su vaša obveza, pobrinite se da su svi računi plaćeni.

PET KLJUČNIH SAVJETA ZA PAKIRANJE

1. Kutije neka budu teške do maksimalno 25 kg. Teške stvari neka budu na dnu kutija – potrudite se da se slične stvari pakiraju zajedno.

2. Knjige i slike treba pakirati okomito – na taj način manja je mogućnost oštećenja pri transportu.

3. Porculan, staklene čaše, tanjure… treba pakirati okomito i dobro osigurati zamatanjem u papir ili foliju.

4. Na svaku kutiju napišite što se u njoj nalazi.

5. Predmete od velike vrijednosti preselite sami ili uplatite osiguranje za njih.

Odgovori