Aplikacije vam mogu pomoći da se zaštitite od napasnika i nesreća.

Strahujete za svoju sigurnost, a ne možete si priuštiti alarm, nadzorne kamere ili zaštitare? Jeste li znali da sebe i svoju kuću ili stan možete zaštititi koristeći neke jeftine ili potpuno besplatne aplikacije?

Donosimo vam neke od najzanimljivijih aplikacija za zaštitu u domu koje možete isprobati čak i ako ne mislite da biste mogli postati žrtva napasnika ili nesreće.

01

iSentry (besplatno, Apple)

Ova aplikacija za Appleove uređaje pretvara kameru vašeg računala, smartphonea ili tableta u nadzornu kameru povezanu s internetom. Trebate usmjeriti kameru na ono što želite nadzirati i aplikacija će vas, dođe li do micanja, obavijestiti alarmom te snimiti fotografiju ili video aktivnosti. iSentry možete koristiti u različite svrhe: za zaštitu od provalnika, za nadzor djece ili kućnih ljubimaca, da se uvjerite da u vašem stanu nema duhova…


02

Presence (besplatno, Apple)

Ova aplikacija djelo je poduzetnika Genea Wanga koji je počeo tražiti jeftiniji način zaštite doma svoje majke nakon što je doživjela dvije provale u jednoj godini. Ako nekim slučajem imate stari iPhone, iPad ili iPod touch koji više ne koristite, a ima mogućnost spajanja na Wi-Fi, možete ga pretvoriti u nadzornu kameru. Presence je pomalo sličan iSentryju – prati pokrete i u slučaju promjena vas obavještava. Odmah vam šalje i snimku tako da ne morate hitati kući zbog lažne uzbune.


03

SecureHome (4,99 dolara, Apple)

Dok se iSentry i Presence oslanjaju na “vid”, odnosno kamere, SecureHome koristi mikrofon u Macu, ili vanjski mikrofon spojen na računalo, za “slušanje” potencijalnih provalnika. Ako ga “čuje”, aplikacija pali alarm i šalje e-mail vlasniku. Pomoću dodatne aplikacije za iPhone i računa na Dropboxu možete gledati i video stream u svom domu te daljinski uključivati i isključivati SecureHome.


04

Circle of 6 (besplatno, Android, iPhone)

Što ako sigurnosni sustavi zakažu i nađete se u neugodnoj ili potencijalno opasnoj situaciji? Tu vam može pomoći Circle of 6, koji vam omogućuje brz kontakt sa šest prijatelja po vašem izboru. Sa samo dva dodira možete poslati prijateljima kružnu poruku kako bi znali gdje ste i pomogli vam u slučaju opasnosti, a tu je i mogućnost poziva hitnih službi. Ovu nagrađivanu aplikaciju pohvalio je čak i potpredsjednik SAD-a Joe Biden.


05

Electrical Safety First (besplatno, Android, iOS)

U svom domu niste u opasnosti samo od provalnika, već i od raznih nesreća. Ovu aplikaciju osmislila je istoimena britanska dobrotvorna organizacija za zaštitu od nesreća povezanih s električnom energijom. Aplikacija nudi popis stvari koje morate provjeriti u svakoj sobi, a koje predstavljaju potencijalnu opasnost, kao što su utičnice, kabeli, osigurači… Tu je i niz korisnih informacija o svakoj od tih točaka.


06

Watch Over Me (besplatno, Android, iOS)

Watch Over Me je, pojednostavljeno rečeno, aplikacija koja “pazi” na vas. Stvar funkcionira tako da upišete koliko dugo želite da aplikacija pazi na vas i tijekom kakve situacije (potencijalno neugodan susret, mračan pothodnik…) i odbrojavanje počinje. Ako ne reagirate unutar vremenskog roka koji ste odredili vašim se kontaktima šalje obavijest. Bonus: zatresete li svoj smartphone aplikacija će aktivirati alarm. Za sedam većih gradova među kojima su New York i London aplikacija također korisnicima javlja i kada uđu u četvrt s visokim postotkom nasilja.

Odgovori